
Zebrast kolač
Klasičen marmorni kolač z nekoliko posebnim vzorcem bo navdušil staro in mlado
Zebrast kolač
Klasičen marmorni kolač z nekoliko posebnim vzorcem bo navdušil staro in mlado

Sestavine
- 4 jajca sobne temperature
- 1 skodelica sladkorja
- 1 skodelica sončničnega olja ali drugega rastlinskega brez izrazitega okusa in še malo za model
- 1 skodelica mleka sobne temperature
- 2 skodelici moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 žlice kakava v prahu
- sladkor v prahu za posip
Preberite tudi

Hitre sladice z jagodami
Jagode so odlična izbira za zdrav prigrizek, pa tudi izvrstna sestavina za številne hitre sladice, ki jih lahko pripravite brez obilice truda ali časa.

Kaj pomenijo funkcije pečice in katero izbrati?
Koliko funkcij svoje pečice uporabljate? Stavimo, da samo eno ali dve. Spoznajte, kaj pomenijo nastavitve in kako z njimi izboljšati peko kruha, mesa ali peciva.

Recept za noro dobro krompirušo, ki vedno uspe
Če obožujete krompir, bo ta noro dobra krompiruša pravi hit na vašem krožniku. Enostavna, zlatorjavo zapečena in božansko okusna!
Sestavine
- 4 jajca sobne temperature
- 1 skodelica sladkorja
- 1 skodelica sončničnega olja ali drugega rastlinskega brez izrazitega okusa in še malo za model
- 1 skodelica mleka sobne temperature
- 2 skodelici moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 žlice kakava v prahu
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Okrogel model premera 24 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov z električnim mešalnikom stepemo sneg, rumenjake pa najprej stepemo s sladkorjem, nato pa vmešamo še mleko in olje.
V drugi skledi zmešamo moko, pecilni prašek in vaniljev sladkor. Med počasnim mešanjem postopoma dodajamo rumenjakovo mešanico in nazadnje nežno, da ne upade, primešamo še sneg. Maso razdelimo na dva dela. V en del vmešamo kakav v prahu, zmešan s 3 žlicami vrele vode.
Na sredino modela damo 3 žlice svetle mase, nanjo 3 žlice rjave in tako nadaljujemo, dokler ne porabimo obeh. Masa se bo sama razlezla do oboda modela.
Kolač pečemo približno 40 minut, nato naredimo preizkus: v sredino zapičimo zobotrebec in če je čist, ko ga izvlečemo, je kolač pečen. V nasprotnem primeru peko podaljšamo še za nekaj minut. Ko se kolač popolnoma ohladi, ga posujemo s sladkorjem v prahu in razrežemo. Otrokom bo najbolj teknil s skodelico toplega mleka.
Brez tehtanja
Brez tehtanja Ker je otrokom lažje meriti sestavine s skodelicami in žlicami, smo izbrali recept brez tehtanja. 1 skodelica = 2 dl.