
Veganski rjavčki s kandiranimi češnjami in mandlji
Veganske sladice so izjemne!
Veganski rjavčki s kandiranimi češnjami in mandlji
Veganske sladice so izjemne!

Sestavine
- 80 g veganske margarine in še malo za model
- 2 žlici mletih lanenih semen
- 120 g temne čokolade
- ½ žličke granul instantne kave
- 125 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 70 g mletih mandljev
- 50 g kakava v prahu
- ¼ žličke soli
- 250 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 ½ žličke vaniljeve arome
- 70 g kandiranih češenj (oplaknjenih in razpolovljenih)

Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.

Hitro poletno kosilo: slastne jedi, ki so pripravljene brez dolgega kuhanja
Poletje je čas, ko želimo hitro pripravljene, lahkotne in okusne jedi. Tu je nekaj idej, ki vas ne bodo prikovale za štedilnik.

Sočen domač burger, ki vas bo navdušil s sestavinami in preprosto pripravo
Sploščeni burger ali smash burger je postal prava ikona enostavnega, a izjemno okusnega burgerja. Kaj je njegova skrivnost? Karamelizirana skorjica, sočno meso in preprosta sestava brez odvečnih dodatkov.
Sestavine
- 80 g veganske margarine in še malo za model
- 2 žlici mletih lanenih semen
- 120 g temne čokolade
- ½ žličke granul instantne kave
- 125 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 70 g mletih mandljev
- 50 g kakava v prahu
- ¼ žličke soli
- 250 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 ½ žličke vaniljeve arome
- 70 g kandiranih češenj (oplaknjenih in razpolovljenih)
Postopek
Pečico segrejemo na 170 °C. Kvadraten model s stranicami 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Laneno seme zmešamo s 6 žlicami vode in damo na stran za 5 minut.
V kozici na nizki temperaturi stopimo čokolado s kavo, margarino in 0,6 dl vode. Pustimo, da se malo ohladi.
Moko, pecilni prašek, mandlje, kakav in sol damo v skledo in zmešamo, da se znebimo grudic. Z metlico za stepanje v stopljeno čokoladno mešanico vmešamo sladkor in dobro stepemo, da nastane gladka in sijoča mešanica; pazimo, da se sladkor dobro stopi. Vmešamo namočeno laneno seme in vaniljevo aromo, nato pa še kandirane češnje, ki smo jih prej oplaknili in razpolovili, in mešanico z moko. Masa bo zdaj zelo gosta. Dobro jo zmešamo in preložimo v model. Pečemo 35 do 40 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino peciva, čist, a z vlažnimi drobtinami, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se v modlu popolnoma ohladi, nato narežemo na kocke. Rjavčke shranimo v nepredušno zaprti posodi in jih pojemo v 3 dneh.