
Veganski rjavčki s kandiranimi češnjami in mandlji
Veganske sladice so izjemne!
Veganski rjavčki s kandiranimi češnjami in mandlji
Veganske sladice so izjemne!

Sestavine
- 80 g veganske margarine in še malo za model
- 2 žlici mletih lanenih semen
- 120 g temne čokolade
- ½ žličke granul instantne kave
- 125 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 70 g mletih mandljev
- 50 g kakava v prahu
- ¼ žličke soli
- 250 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 ½ žličke vaniljeve arome
- 70 g kandiranih češenj (oplaknjenih in razpolovljenih)

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 80 g veganske margarine in še malo za model
- 2 žlici mletih lanenih semen
- 120 g temne čokolade
- ½ žličke granul instantne kave
- 125 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 70 g mletih mandljev
- 50 g kakava v prahu
- ¼ žličke soli
- 250 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 ½ žličke vaniljeve arome
- 70 g kandiranih češenj (oplaknjenih in razpolovljenih)
Postopek
Pečico segrejemo na 170 °C. Kvadraten model s stranicami 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Laneno seme zmešamo s 6 žlicami vode in damo na stran za 5 minut.
V kozici na nizki temperaturi stopimo čokolado s kavo, margarino in 0,6 dl vode. Pustimo, da se malo ohladi.
Moko, pecilni prašek, mandlje, kakav in sol damo v skledo in zmešamo, da se znebimo grudic. Z metlico za stepanje v stopljeno čokoladno mešanico vmešamo sladkor in dobro stepemo, da nastane gladka in sijoča mešanica; pazimo, da se sladkor dobro stopi. Vmešamo namočeno laneno seme in vaniljevo aromo, nato pa še kandirane češnje, ki smo jih prej oplaknili in razpolovili, in mešanico z moko. Masa bo zdaj zelo gosta. Dobro jo zmešamo in preložimo v model. Pečemo 35 do 40 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino peciva, čist, a z vlažnimi drobtinami, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se v modlu popolnoma ohladi, nato narežemo na kocke. Rjavčke shranimo v nepredušno zaprti posodi in jih pojemo v 3 dneh.