
Zapečena cvetača s sirom, orehi in drobtinami
Zapečena cvetača s sirom, orehi in drobtinami

Sestavine
- 1 velika cvetača
- 5 dl mleka
- 50 g masla
- 3 sveži lovorovi listi
- 3 žlice koruznega škroba
- 150 g trdega sira (ementalec, bohinjski, čedar, grojer ...)
- 25 g belega kruha
- sol
- poper

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 1 velika cvetača
- 5 dl mleka
- 50 g masla
- 3 sveži lovorovi listi
- 3 žlice koruznega škroba
- 150 g trdega sira (ementalec, bohinjski, čedar, grojer ...)
- 25 g belega kruha
- sol
- poper
Postopek
Cvetačo razdelimo na enako velike cvetke, tako da nam ostane samo še stržen. V veliki kozici zavremo osoljeno vodo. V njej kuhamo cvetačo 8 minut oziroma toliko časa, da se čisto malo zmehča. Stresemo jo na cedilo in počakamo, da se posuši od lastne toplote. Če je treba, jo malo potresemo, da iz notranjosti cvetkov izteče čim več vode. Razporedimo jih v nepregorno posodo.
Naredimo omako. Sir nastrgamo. Lovorove liste zvijemo, da nalomimo trde žile v njih. Mleko vlijemo v kozico, dodamo maslo, lovorove liste in škrob. Počasi segrevamo in ves čas mešamo, dokler ne nastane gladka, kremasta omaka. Lovor odstranimo, dodamo 100 g sira in solimo ter popramo po okusu. Omako prelijemo po cvetači in potresemo s preostalim sirom. Nadaljujemo s 3. korakom; če pa nameravamo jed dokončati kasneje, posodo pokrijemo in jo postavimo v hladilnik, najkasneje do naslednjega dne.
Pečico segrejemo na 220 ° C. Kruh nadrobimo na večje drobtine, orehe nasekljamo. Drobtine in orehe potresemo po vrhu in pečemo 25 minut oziroma dokler ne nastane zlato rjava skorjica.