
Sestavine
juha
- 2 čebuli
- 1 por
- 2 korenčka
- 2 lovorova lista
- 6 zrn črnega popra
- vejice peteršilja
- 4 stebla zelene
- 1 zelenjavna jušna kocka
- 1,3 kg očiščenega piščanca
jušni vložek
- 2 večja korenčka
- 2 pora
- 2 kuhana koruzna storža
- 200 g rezancev
- manjši šopek peteršilja za posip
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
juha
- 2 čebuli
- 1 por
- 2 korenčka
- 2 lovorova lista
- 6 zrn črnega popra
- vejice peteršilja
- 4 stebla zelene
- 1 zelenjavna jušna kocka
- 1,3 kg očiščenega piščanca
jušni vložek
- 2 večja korenčka
- 2 pora
- 2 kuhana koruzna storža
- 200 g rezancev
- manjši šopek peteršilja za posip
Postopek
Pripravimo zelenjavo za juho. Čebuli olupimo in ju narežemo na četrtine, por očistimo in narežemo na večje kose, korenčka ostrgamo in narežemo na tanke rezine. Zeleno grobo nasekljamo.
V večjo posodo damo vso očiščeno zelenjavo za juho, piščanca in preostale sestavine. Vse skupaj zalijemo s 3 litri hladne vode in zavremo. Nato ogenj zmanjšamo in kuhljamo 1 uro do 1,5 ure, da se piščanec skuha. Vsakih 20 minut iz juhe posnamemo . Piščanca vzamemo iz juhe in ga damo na krožnik, da se ohladi. Juho precedimo in ji odstranimo čim več maščobe.
Posodo, v kateri se je kuhala juha, splaknemo in vanjo vlijemo precejeno juho. Spet jo segrejemo in na visokem ognju kuhamo, da se malo zreducira; potrebujemo približno 2 litra tekočine. Dodamo nasekljan korenček, drobno narezan por in kuhljamo 10 minut.
Medtem piščancu odstranimo meso in ga natrgamo na manjše kose, kožo in kosti pa zavržemo. Meso dodamo juhi skupaj s koruznimi zrni, ki smo jih predhodno odrezali s storžev. Dodamo rezance in kuhljamo še 7 minut, da se zrna in rezanci do konca skuhajo. Juho razdelimo na krožnike in posujemo s peteršiljem.
Nasvet
Juho lahko tudi zamrznemo. Odstavimo jo z ognja, še preden vanjo zakuhamo rezance, jo popolnoma ohladimo in zamrznemo. Pred postrežbo jo odtalimo in šele nato nežno segrejemo ter vanjo zakuhamo rezance. Juha se hitreje odtali, če jo zamrznemo v manjših posodah.