
Cvetačne testenine s sirom in špinačo
Krepke testenine za hladne dni
Cvetačne testenine s sirom in špinačo
Krepke testenine za hladne dni

Sestavine
paradižnikova omaka
- 4 stroki česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 700 g paradižnikovega pireja
- sol
- poper
- 8,5 dl mleka
- 50 g moke
- 50 g masla
- 1 žlička dijonske gorčice
- 100 g naribanega trdega sira (grojer, čedar)
- 25–50 g sira z modro plesnijo
- ½ žličke mletega muškatnega oreška
- 250 g peresnikov
- 1 kg cvetače
- 75 g zamrznjene špinače
- 1 žlica masla
- 25 g popraženih pinjol
- 6 ognjevarnih modlov

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
paradižnikova omaka
- 4 stroki česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 700 g paradižnikovega pireja
- sol
- poper
- 8,5 dl mleka
- 50 g moke
- 50 g masla
- 1 žlička dijonske gorčice
- 100 g naribanega trdega sira (grojer, čedar)
- 25–50 g sira z modro plesnijo
- ½ žličke mletega muškatnega oreška
- 250 g peresnikov
- 1 kg cvetače
- 75 g zamrznjene špinače
- 1 žlica masla
- 25 g popraženih pinjol
- 6 ognjevarnih modlov
Postopek
Najprej pripravimo paradižnikovo omako. Česen olupimo, 3 stroke narežemo na rezine, enega pa pustimo celega. V ponvi segrejemo olje in na njem kakšno minuto pražimo rezinice česna, da zadišijo. Dodamo paradižnikov pire, začinimo s soljo in poprom, ponev pokrijemo in kuhljamo 20 minut, da se omaka zgosti.
Medtem pripravimo sirovo omako. V kozico damo mleko, moko in maslo. Vse skupaj segrejemo in do vretja neprestano mešamo, da dobimo gladko omako. Ko zavre, kuhljamo še 3 minute, nato pa odstranimo z ognja. Rahlo ohladimo; to naj traja približno 5 minut; nato pa vmešamo gorčico, skoraj ves nariban sir, polovico sira z modro plesnijo in polovico muškatnega oreška.
V zadostni količini slane vode 8 minut kuhamo testenine in na cvetke razdeljeno očiščeno cvetačo, nato pa peresnike in cvetačo odcedimo. V ponvi segrejemo žlico masla in dodamo cel strok česna, odmrznjeno in dobro odcejeno špinačo, preostali muškatni orešek, sol in veliko popra. Vse skupaj pražimo 2 minuti, vmes mešamo, nato pa strok česna odstranimo.
Približno 3 dl sirove omake prihranimo, preostalo pa zmešamo s testeninami in cvetačo. Polovico paradižnikove omake razdelimo v 6 manjših modlov in jo prekrijemo z malo špinače. Dodamo mešanico testenin in cvetače, prekrijemo s preostalo špinačo in prelijemo s preostalo paradižnikovo omako, vse pa še s sirovo omako. Posujemo s sirom, ki nam je ostal, in pinjolami. Pečico segrejemo na 200 °C in pečemo 18 do 20 minut do zlato rjave barve. Postrežemo z zeleno solato.