
Cvetačne testenine s sirom in špinačo
Krepke testenine za hladne dni
Cvetačne testenine s sirom in špinačo
Krepke testenine za hladne dni

Sestavine
paradižnikova omaka
- 4 stroki česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 700 g paradižnikovega pireja
- sol
- poper
- 8,5 dl mleka
- 50 g moke
- 50 g masla
- 1 žlička dijonske gorčice
- 100 g naribanega trdega sira (grojer, čedar)
- 25–50 g sira z modro plesnijo
- ½ žličke mletega muškatnega oreška
- 250 g peresnikov
- 1 kg cvetače
- 75 g zamrznjene špinače
- 1 žlica masla
- 25 g popraženih pinjol
- 6 ognjevarnih modlov

6 najboljših receptov z jurčki, ki jih morate preizkusiti
Jurčki še niso rekli zadnje besede, zato smo hitro pobrskali za novimi recepti, ki bodo hitro postali vaši najljubši.

Okusi gozda: recepti za dobrote z gobami
Ko se približuje jesen, gobe postanejo zvezde v kuhinji, posebno če smo strastni gobarji in jih nabiramo sami. Takrat je sosledje dogodkov samoumevno: pravkar nabrano zbirko užitnih gob najprej fotografiramo, da se bomo z njo lahko še dolgo bahali, nato pa gobe očistimo in pripravimo za v lonec. In že zadiši ...

6 jedi iz fižola, ki so prava jesenska klasika
Ko se dnevi ohladijo in se listje počasi obarva v odtenke jeseni, je čas, da se pogrejemo z nasitnimi in bogatimi enolončnicami. Fižol je odlična sestavina za v tople jedi, ki nas bodo pogrele, hkrati pa je bogat vir beljakovin, vlaknin, železa in vitamina B.
Sestavine
paradižnikova omaka
- 4 stroki česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 700 g paradižnikovega pireja
- sol
- poper
- 8,5 dl mleka
- 50 g moke
- 50 g masla
- 1 žlička dijonske gorčice
- 100 g naribanega trdega sira (grojer, čedar)
- 25–50 g sira z modro plesnijo
- ½ žličke mletega muškatnega oreška
- 250 g peresnikov
- 1 kg cvetače
- 75 g zamrznjene špinače
- 1 žlica masla
- 25 g popraženih pinjol
- 6 ognjevarnih modlov
Postopek
Najprej pripravimo paradižnikovo omako. Česen olupimo, 3 stroke narežemo na rezine, enega pa pustimo celega. V ponvi segrejemo olje in na njem kakšno minuto pražimo rezinice česna, da zadišijo. Dodamo paradižnikov pire, začinimo s soljo in poprom, ponev pokrijemo in kuhljamo 20 minut, da se omaka zgosti.
Medtem pripravimo sirovo omako. V kozico damo mleko, moko in maslo. Vse skupaj segrejemo in do vretja neprestano mešamo, da dobimo gladko omako. Ko zavre, kuhljamo še 3 minute, nato pa odstranimo z ognja. Rahlo ohladimo; to naj traja približno 5 minut; nato pa vmešamo gorčico, skoraj ves nariban sir, polovico sira z modro plesnijo in polovico muškatnega oreška.
V zadostni količini slane vode 8 minut kuhamo testenine in na cvetke razdeljeno očiščeno cvetačo, nato pa peresnike in cvetačo odcedimo. V ponvi segrejemo žlico masla in dodamo cel strok česna, odmrznjeno in dobro odcejeno špinačo, preostali muškatni orešek, sol in veliko popra. Vse skupaj pražimo 2 minuti, vmes mešamo, nato pa strok česna odstranimo.
Približno 3 dl sirove omake prihranimo, preostalo pa zmešamo s testeninami in cvetačo. Polovico paradižnikove omake razdelimo v 6 manjših modlov in jo prekrijemo z malo špinače. Dodamo mešanico testenin in cvetače, prekrijemo s preostalo špinačo in prelijemo s preostalo paradižnikovo omako, vse pa še s sirovo omako. Posujemo s sirom, ki nam je ostal, in pinjolami. Pečico segrejemo na 200 °C in pečemo 18 do 20 minut do zlato rjave barve. Postrežemo z zeleno solato.