
Zapečeni makarončki s cvetačo in sirom
Izboljšana različica slavnega mac'n'cheesa
Zapečeni makarončki s cvetačo in sirom
Izboljšana različica slavnega mac'n'cheesa

Sestavine
- 800 g cvetače
- 1 žlica oljčnega olja
- nekaj vejic timijana
- 300 g makarončkov
- 50 g masla
- 50 g moke
- 2 žlički gorčice v prahu
- 7 dl mleka
- 150 g naribanega sira čedar
- 50 g drobno naribanega parmezana
- 50 g oreškov makadamije

Gaspačo, hladna juha za vroče dni
Vročinski val kliče po hladnih juhah. Gaspačo je idealna juha za poletne dni, ki je pripravljena je zelo hitro, polna hranilnih snovi in ne le nasiti, temveč tudi odžeja.

To je nova viralna sladica, ki je zasenčila dubajsko čokolado
Po svetovnem uspehu dubajske čokolade, se je na sceni pojavila nova poletna senzacija:. Gre za tako imenovano čokolado z angelskimi lasmi ali 'angel hair', rožnato belgijsko čokoladno tablico z nenavadnim polnilom.

Znani rezultati Michelin 2025: zvezdice prejelo 9 slovenskih restavracij
Znameniti kulinarični vodnik Michelin je ponovno izbral najboljšo gastronomsko ponudbo v Sloveniji. Preverite, katere restavracije so bile uvrščene v Michelinov vodnik 2025.
Sestavine
- 800 g cvetače
- 1 žlica oljčnega olja
- nekaj vejic timijana
- 300 g makarončkov
- 50 g masla
- 50 g moke
- 2 žlički gorčice v prahu
- 7 dl mleka
- 150 g naribanega sira čedar
- 50 g drobno naribanega parmezana
- 50 g oreškov makadamije
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Cvetačo narežemo na majhne cvetke in jih v velikem oplastenem pekaču pomešamo z oljem in polovico timijanovih lističev. Pečemo 20 minut oziroma toliko časa, da se cvetača zmehča in zlato rjavo obarva. Medtem zavremo velik lonec osoljene vode, v njej skuhamo testenine po navodilih na zavitku in jih odcedimo.
V srednje veliki kozici razpustimo maslo, primešamo moko in gorčico ter pražimo 3 minute. Odstavimo z ognja in z metlico postopoma vmešamo mleko, malo soli ter preostale timijanove lističe. Spet pristavimo na štedilnik in kuhamo 4 do 5 minut, medtem ves čas mešamo, da nastane gosta gladka omaka. Za 2 minuti odstavimo z ognja, nato vmešamo nariban čedar in polovico parmezana.
Če se makarončki zlepijo, jih prelijemo z malo vrele vode in odcedimo. Zmešamo jih s cvetačo in omako. Če je omaka pregosta, ji dodamo še malo mleka. Vse skupaj naložimo v velik pekač, posujemo s preostalim parmezanom in grobo nasekljanimi oreški makadamije. Pečemo 30 minut, da se vse pregreje in ob robovih zabrbota.