
Sestavine
- 600 g olupljenega pastinaka
- 1 kg olupljenega gomolja zelene
- 25 g masla
- 4 žlice sladke smetane
- sveže mleti muškatni orešek
- 1 žlica nasekljanih žajbljevih listov
- sol
- 1 žlica oljčnega olja za pekač
- maslo za pekač
obloga
- 70 g krušne sredice od prejšnjega dne
- 50 g naribanega parmezana
- pest mandljevih lističev
- 1 žlica oljčnega olja

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 600 g olupljenega pastinaka
- 1 kg olupljenega gomolja zelene
- 25 g masla
- 4 žlice sladke smetane
- sveže mleti muškatni orešek
- 1 žlica nasekljanih žajbljevih listov
- sol
- 1 žlica oljčnega olja za pekač
- maslo za pekač
obloga
- 70 g krušne sredice od prejšnjega dne
- 50 g naribanega parmezana
- pest mandljevih lističev
- 1 žlica oljčnega olja
Postopek
Pastinak in zeleno narežemo na kocke. V vreli slani vodi kuhamo pastinak 2 minuti, nato dodamo zeleno in skupaj kuhamo še 8 minut. Korenovke odcedimo in pretlačimo z maslom in smetano. Po okusu solimo, začinimo z muškatnim oreškom in vmešamo žajbelj. Pire preložimo v pekač, premazan z oljem.
Pečico segrejemo na 190 °C. Kruh v sekljalniku zdrobimo v drobtine. Zmešamo jih s parmezanom, mandljevimi lističi in oljem. Zmes razporedimo po pireju in pečemo 25 do 30 minut, da površina postane hrustljava in zlato obarvana.
Nasvet
Pire lahko pripravimo en dan prej in ga naslednji dan le obložimo z drobtinami in spečemo. Lahko ga tudi zamrznemo za en mesec.
Nasvet
Recept se prileže kot priloga k zlato pečeni goski z omako iz jabolčnika, ki je odlična tudi za martinovo pojedino.