
Sestavine
- 600 g olupljenega pastinaka
- 1 kg olupljenega gomolja zelene
- 25 g masla
- 4 žlice sladke smetane
- sveže mleti muškatni orešek
- 1 žlica nasekljanih žajbljevih listov
- sol
- 1 žlica oljčnega olja za pekač
- maslo za pekač
obloga
- 70 g krušne sredice od prejšnjega dne
- 50 g naribanega parmezana
- pest mandljevih lističev
- 1 žlica oljčnega olja
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 600 g olupljenega pastinaka
- 1 kg olupljenega gomolja zelene
- 25 g masla
- 4 žlice sladke smetane
- sveže mleti muškatni orešek
- 1 žlica nasekljanih žajbljevih listov
- sol
- 1 žlica oljčnega olja za pekač
- maslo za pekač
obloga
- 70 g krušne sredice od prejšnjega dne
- 50 g naribanega parmezana
- pest mandljevih lističev
- 1 žlica oljčnega olja
Postopek
Pastinak in zeleno narežemo na kocke. V vreli slani vodi kuhamo pastinak 2 minuti, nato dodamo zeleno in skupaj kuhamo še 8 minut. Korenovke odcedimo in pretlačimo z maslom in smetano. Po okusu solimo, začinimo z muškatnim oreškom in vmešamo žajbelj. Pire preložimo v pekač, premazan z oljem.
Pečico segrejemo na 190 °C. Kruh v sekljalniku zdrobimo v drobtine. Zmešamo jih s parmezanom, mandljevimi lističi in oljem. Zmes razporedimo po pireju in pečemo 25 do 30 minut, da površina postane hrustljava in zlato obarvana.
Nasvet
Pire lahko pripravimo en dan prej in ga naslednji dan le obložimo z drobtinami in spečemo. Lahko ga tudi zamrznemo za en mesec.
Nasvet
Recept se prileže kot priloga k zlato pečeni goski z omako iz jabolčnika, ki je odlična tudi za martinovo pojedino.