
Sestavine
- 600 g olupljenega pastinaka
- 1 kg olupljenega gomolja zelene
- 25 g masla
- 4 žlice sladke smetane
- sveže mleti muškatni orešek
- 1 žlica nasekljanih žajbljevih listov
- sol
- 1 žlica oljčnega olja za pekač
- maslo za pekač
obloga
- 70 g krušne sredice od prejšnjega dne
- 50 g naribanega parmezana
- pest mandljevih lističev
- 1 žlica oljčnega olja

3 enostavni recepti z vrtnicami, ki vas bodo navdušili
Vrtnice niso le simbol ljubezni in lepote, temveč imajo pomembno mesto tudi v kulinariki. Kako dišave teh čudovitih rož enostavno prenesti na krožnik?

Različne vrste mete: kdaj uporabiti katero?
Z mesecem majem se je začela sezona obiranja mete, ki bo trajala vse do pozne jeseni. Toda, ali ste vedeli, da poznamo več vrst tega osvežilnega zelišča?

Najboljše sladice s češnjami: pite in kolači, cheesecake, sladoled
Maj je že prinesel prve češnje! Odkrijte najboljše sladice – lahke, sočne in popolne za vsako priložnost, od piknika do nedeljskega kosila. .
Sestavine
- 600 g olupljenega pastinaka
- 1 kg olupljenega gomolja zelene
- 25 g masla
- 4 žlice sladke smetane
- sveže mleti muškatni orešek
- 1 žlica nasekljanih žajbljevih listov
- sol
- 1 žlica oljčnega olja za pekač
- maslo za pekač
obloga
- 70 g krušne sredice od prejšnjega dne
- 50 g naribanega parmezana
- pest mandljevih lističev
- 1 žlica oljčnega olja
Postopek
Pastinak in zeleno narežemo na kocke. V vreli slani vodi kuhamo pastinak 2 minuti, nato dodamo zeleno in skupaj kuhamo še 8 minut. Korenovke odcedimo in pretlačimo z maslom in smetano. Po okusu solimo, začinimo z muškatnim oreškom in vmešamo žajbelj. Pire preložimo v pekač, premazan z oljem.
Pečico segrejemo na 190 °C. Kruh v sekljalniku zdrobimo v drobtine. Zmešamo jih s parmezanom, mandljevimi lističi in oljem. Zmes razporedimo po pireju in pečemo 25 do 30 minut, da površina postane hrustljava in zlato obarvana.
Nasvet
Pire lahko pripravimo en dan prej in ga naslednji dan le obložimo z drobtinami in spečemo. Lahko ga tudi zamrznemo za en mesec.
Nasvet
Recept se prileže kot priloga k zlato pečeni goski z omako iz jabolčnika, ki je odlična tudi za martinovo pojedino.