Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zelenjavna juha s pestom

Za juho porabite dobrote z vrta

Zelenjavna juha s pestom

Za juho porabite dobrote z vrta

Čas priprave 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Oznake
fižol zelenjava grah pastinak koromač pesto bazilika korenje repa zelena beli fižol
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 srednje velika korenčka
  • 2 srednje veliki stebli zelene
  • 1 manjši koromač
  • 250 g repe
  • 250 g gomolja zelene
  • 250 g pastinaka
  • 140 g zamrznjenega graha
  • 140 g kuhanega belega fižola
  • sol
  • poper
  • nariban parmezan in popečene kruhove kocke za posip

pesto

  • velik šopek bazilike
  • 1 strok česna
  • 1 dl oljčnega olja

Preberite tudi

Sestavine

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 srednje velika korenčka
  • 2 srednje veliki stebli zelene
  • 1 manjši koromač
  • 250 g repe
  • 250 g gomolja zelene
  • 250 g pastinaka
  • 140 g zamrznjenega graha
  • 140 g kuhanega belega fižola
  • sol
  • poper
  • nariban parmezan in popečene kruhove kocke za posip

pesto

  • velik šopek bazilike
  • 1 strok česna
  • 1 dl oljčnega olja

Postopek

1

Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Korenček olupimo in ga drobno narežemo, tako naredimo tudi s steblom zelene. Koromač očistimo in prav tako drobno narežemo. Repo, gomolj zelene in pastinak operemo, olupimo in vse skupaj narežemo na drobne kocke.

2

V veliki ponvi segrejemo olje in na njem 5 do 10 minut pražimo vso očiščeno in narezano zelenjavo. Dolijemo 1,6 l vrele vode, začinimo s soljo in poprom ter kuhljamo 10 do 15 minut, da se vsa zelenjava zmehča. Na koncu dodamo še grah in fižol in kuhamo še kakšno minuto. Po potrebi zelenjavo začinimo še z malo soli in popra.

3

Medtem ko se zelenjava kuha, pripravimo pesto. Liste bazilike blanširamo v vreli vodi približno 5 sekund, nato jih odcedimo in splaknemo pod mrzlo vodo. Nežno jih osušimo s papirnato brisačko, damo v mešalnik in sesekljamo v pesto skupaj s pretisnjenim česnom in oljem. Po okusu solimo in popramo.

4

Juho naložimo na krožnike, dodamo malo pesta in popečene kruhove kocke, posujemo še s parmezanom in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.