
Gratinirana zloženka iz zelene in krompirja
Gratinirana zloženka iz zelene in krompirja

Sestavine
- 50 g masla
- 2 veliki čebuli
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 5 dl mleka
- velik ščepec muškatnega oreška
- 2 stroka česna
- ½ žličke timijana
- 3 dl sladke smetane
- 1 gomolj zelene (pribl. 450 g)
- 1 ¼ kg enako velikih krompirjev
- 50 g drobno nastrganega parmezana
- sol
- poper
- maslo za pekač

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 50 g masla
- 2 veliki čebuli
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 5 dl mleka
- velik ščepec muškatnega oreška
- 2 stroka česna
- ½ žličke timijana
- 3 dl sladke smetane
- 1 gomolj zelene (pribl. 450 g)
- 1 ¼ kg enako velikih krompirjev
- 50 g drobno nastrganega parmezana
- sol
- poper
- maslo za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C in z maslom namažemo plitev pekač, velik približno 35 x 24 cm. Čebuli razpolovimo in tanko narežemo, česen in timijan drobno nasekljamo. V teflonski ponvi stopimo maslo, dodamo čebulo in med pogostim mešanjem pražimo, dokler se ne zmehča in porumeni. Solimo, popramo in dodamo sladkor, spet premešamo in pražimo še 5 do 10 minut, da se še malo temneje obarva. Medtem segrejemo mleko z muškatnim oreškom, česnom, timijanom, soljo in poprom. Ko zavre, vlijemo vanj smetano in izklopimo kuhalnik.
Zelenin gomolj olupimo, razrežemo na četrtine, te pa na tanke rezine; z njimi obložimo dno pekača. Prelijemo jih s polovico mlečne mešanice, nato z žlico razporedimo po njih plast pražene čebule. Končke krompirjevih gomoljev tanko narežemo, sredino prihranimo. Narezan krompir naložimo v pekač, nato tanko narežemo še osrednje dele in jih lepo razporedimo po vrhu. (S takšnim rezanjem krompirja so rezine, ki so vidne na vrhu, vse približno enako velike.) Prelijemo s preostalo mlečno mešanico, potresemo s parmezanom in pečemo približno uro in pol oziroma tako dolgo, da z nožem zlahka zarežemo skozi plasti do dna pekača. Preden postrežemo, počakamo, da jed 10 minut počiva zunaj pečice, tako da krompir vpije kremasti preliv.