
Venčki za praznik luči
Hanuka kaak
Venčki za praznik luči
Hanuka kaak

Kolački, ki jih tradicionalno jedo za judovski praznik luči, hanuka.
Sestavine
- 450 g bele moke
- 1 žlička kuminovih semen
- ½ žličke soli
- 7 g (1 zavitek) suhega kvasa
- 1 dl oljčnega olja
- stepeno jajce
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 450 g bele moke
- 1 žlička kuminovih semen
- ½ žličke soli
- 7 g (1 zavitek) suhega kvasa
- 1 dl oljčnega olja
- stepeno jajce
Postopek
Moko, sol, kuminova semena in kvas damo v veliki skledo. Na sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo oljčno olje in 2 dl tople vode. Dobro zmešamo s preostalimi sestavinami in po potrebi dodamo še malo moke ali vode. Maso gnetemo dve minuti, da dobimo mehko testo. Položimo ga v naoljeno skledo, pokrijemo s folijo in pustimo na toplem, da vzhaja eno uro.
Ko testo podvoji volumen, ga ponovno gnetemo eno minuto, nato ga razdelimo na 12 kroglic. Vsako kroglico prerežemo na pol in vsako polovico zvaljamo v svaljek, dolg približno 25 cm. Oba dela spletemo in konca združimo v pleten krog. Venčke položimo na rahlo naoljen pekač, jih pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še pol ure.
Pečico segrejemo na 200 °C. Venčke premažemo s stepenim jajcem in jih pečemo 10 do 15 minut, da se zlato obarvajo. Vzamemo jih iz pečice, jih ohladimo na kuhinjski rešetki in temperaturo pečice znižamo na 110 °C. Ko so venčki ohlajeni, jih vrnemo v pečico in pečemo še 10 minut, nato jo ugasnemo in pustimo venčke v njej še dve uri, da se izsušijo.