Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Venčki za praznik luči

Hanuka kaak

Venčki za praznik luči

Hanuka kaak

Čas priprave 55 min + vzhajanje in hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina 12 kosov
Oznake
kruh kumina praznična peka prigrizki
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Kolački, ki jih tradicionalno jedo za judovski praznik luči, hanuka.

Sestavine

  • 450 g bele moke
  • 1 žlička kuminovih semen
  • ½ žličke soli
  • 7 g (1 zavitek) suhega kvasa
  • 1 dl oljčnega olja
  • stepeno jajce

Preberite tudi

Sestavine

  • 450 g bele moke
  • 1 žlička kuminovih semen
  • ½ žličke soli
  • 7 g (1 zavitek) suhega kvasa
  • 1 dl oljčnega olja
  • stepeno jajce

Postopek

1

Moko, sol, kuminova semena in kvas damo v veliki skledo. Na sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo oljčno olje in 2 dl tople vode. Dobro zmešamo s preostalimi sestavinami in po potrebi dodamo še malo moke ali vode. Maso gnetemo dve minuti, da dobimo mehko testo. Položimo ga v naoljeno skledo, pokrijemo s folijo in pustimo na toplem, da vzhaja eno uro.

2

Ko testo podvoji volumen, ga ponovno gnetemo eno minuto, nato ga razdelimo na 12 kroglic. Vsako kroglico prerežemo na pol in vsako polovico zvaljamo v svaljek, dolg približno 25 cm. Oba dela spletemo in konca združimo v pleten krog. Venčke položimo na rahlo naoljen pekač, jih pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še pol ure.

3

Pečico segrejemo na 200 °C. Venčke premažemo s stepenim jajcem in jih pečemo 10 do 15 minut, da se zlato obarvajo. Vzamemo jih iz pečice, jih ohladimo na kuhinjski rešetki in temperaturo pečice znižamo na 110 °C. Ko so venčki ohlajeni, jih vrnemo v pečico in pečemo še 10 minut, nato jo ugasnemo in pustimo venčke v njej še dve uri, da se izsušijo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.