
Pogača z mocarelo, baziliko in pinjolami
V obedovanju na prostem je nekaj čarobnega, naj bo v bližnjem parku ali ko se odpravimo na izlet na morje.
Pogača z mocarelo, baziliko in pinjolami
V obedovanju na prostem je nekaj čarobnega, naj bo v bližnjem parku ali ko se odpravimo na izlet na morje.

Sestavine
- 500 g bele pšenične moke, najbolje namenske za kruh
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 21 g svežega
- 1 žlička soli
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za skledo in pokapanje
- prgišče lističev bazilike
- 2 krogli mocarele po 125 g
- 2 žlici popraženih pinjol
- 3 žlice bazilikinega pesta
- groba morska sol ali solni cvet za posip

Poletni piknik: kaj ponuditi tistim, ki ne pijejo alkohola?
Če se pri pikniku zdi izbira jedilnika včasih zapletena, se s pijačo ni treba posebno ubadati – važno, da pivo hladno. Kaj pa, če gostje ne pijejo alkohola?

Kakšna je razlika med ravioli in tortelini
Raviole in torteline pogosto zamenjujemo, nekateri besedi uporabljajo celo kot sopomenko, čeprav se ti dve polnjeni testenini med seboj precej razlikujeta.

Domači sadni sladoledi umetnice Mirande Rumina
Umetnica Miranda Rumina je svet očarala s slikami in kipi, navdušuje pa tudi z naravnimi sladoledi. Izvolite tri recepte za pripravo sladoleda – brez mleka in rafiniranega sladkorja.
Sestavine
- 500 g bele pšenične moke, najbolje namenske za kruh
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 21 g svežega
- 1 žlička soli
- 2 žlici oljčnega olja in še malo za skledo in pokapanje
- prgišče lističev bazilike
- 2 krogli mocarele po 125 g
- 2 žlici popraženih pinjol
- 3 žlice bazilikinega pesta
- groba morska sol ali solni cvet za posip
Postopek
Moko, kvas in sol damo v veliko skledo (pazimo, da se kvas in sol ne dotikata). Prilijemo 3,5 dl mlačne vode in oljčno olje ter s kuhalnico zamesimo v mokro, elastično testo. Nato testo gnetemo v samostoječem mešalniku 5 minut oziroma toliko časa, da se ne lepi več na stene posode. Testo lahko gnetemo tudi z rokami, in sicer 10 minut na lahno pomokani delovni površini.
Testo damo v rahlo naoljeno skledo, pokrijmo s čisto, vlažno kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 1 uro ali toliko časa, da podvoji prostornino.
Pekač velikosti 20 x 30 cm obložimo s kosom zmečkanega papirja za peko. Testo prerežemo na pol in ga polovico čim bolj rahlo pritisnemo v pekač ter ga raztegnemo, da sega do robov pekača. Obložimo ga z baziliko, mocarelo in pinjolami, nato nanj položimo drugi kos testa. Pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro oziroma toliko časa, da je testo rahlo in naraslo.
Medtem pečico segrejemo na 200 °C. V vzhajano pogačo s prstom vtisnemo vdolbine; če vdolbine ostanejo, je testo pripravljeno; če izginejo, pogačo pustimo vzhajati še nekaj časa. Vdolbine nadevamo s pestom in pogačo posujemo z malo grobe morske soli ali solnega cveta in pokapamo z oljčnim oljem.
Na zgornjem vodilu pečice pečemo 25 do 30 minut, da se zlato rjavo zapeče; med peko ne odpiramo pečice.
Pečeno pogačo prenesemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se popolnoma ohladi. Na piknik odnesemo celo ali pa jo narežemo na 10 do 12 kosov.
Nasvet
Drugo vzhajanje pogače (v pekaču) lahko opravimo čez noč. Nadevano pogačo pokrijemo z rahlo naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in damo vzhajat v hladilnik, zjutraj bo pripravljena za peko. Preden jo postavimo v pečico, jo 1 uro pustimo na sobni temperaturi.
Zeleni namig
Pogačo, ki nam po izletu ostane, nikar ne zavržemo! Lahko jo pojemo naslednji dan ali jo zamrznemo. Ko jo bomo počasi odtajali in malce pogreli v ponvici, pečici ali mikrovalovki, bo skoraj kot sveže pečena!