
Kruhki bagel
Kruhki bagel ali bagli, kot jim pravimo po domače, izvirajo iz Poljske, priljubljeni pa so po vsem svetu. Posebni so zato, ker jih pred peko za kratek čas damo v krop, da dobijo intenzivnejšo barvo skorjice in postanejo značilno žvečljivi.
Kruhki bagel
Kruhki bagel ali bagli, kot jim pravimo po domače, izvirajo iz Poljske, priljubljeni pa so po vsem svetu. Posebni so zato, ker jih pred peko za kratek čas damo v krop, da dobijo intenzivnejšo barvo skorjice in postanejo značilno žvečljivi.

Sestavine
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 1⁄2 kocke (21 g) svežega
- 500 g bele moke in še malo za oblikovanje
- 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlička soli
- malo olja za namastitev
- 1 žlica sode bikarbone
- 1 beljak za premaz
- semena po okusu za posip
Preberite tudi

Odlične korejske jedi na domač način
Vse bolj priljubljena korejska kuhinja temelji na rižu, sveži zelenjavi, tofuju, začimbah in slovitem kimčiju.

Ražnjiči - recepti in triki za peko
Odkrijte najboljše trike za pripravo ražnjičev na žaru! Sočni, okusni in vedno popolno pečeni – preberite naše preproste nasvete in recepte.

Retro rezine za nostalgike
Odkrijte recepte za nostalgične sladke rezine, ki vas s prvim grižljajem popeljejo v brezskrbne čase otroštva. Privoščite si sladek spomin!
Sestavine
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 1⁄2 kocke (21 g) svežega
- 500 g bele moke in še malo za oblikovanje
- 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlička soli
- malo olja za namastitev
- 1 žlica sode bikarbone
- 1 beljak za premaz
- semena po okusu za posip
Postopek
Kvas zmešamo s 3 dl mlačne vode. Moko, sladkor in sol damo v veliko skledo in zmešamo. Prelijemo s kvascem in zamesimo v grobo testo. Testo zvrnemo na delovno površino in gnetemo, da dobimo gladko in prožno testo – trajalo bo približno 10 minut. Nato testo damo v rahlo naoljeno skledo, jo pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo, postavimo na toplo mesto in pustimo, da vzhaja na dvojno prostornino – trajalo bo približno 1 uro.
Nato testo odkrijemo in ga zvrnemo na delovno površino. Razdelimo ga na 10 delov in oblikujemo kroglice – da bodo res enako velike, jih lahko stehtamo. Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko in nanju položimo kroglice testa, nato jih ohlapno pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Pustimo jih vzhajati približno 30 minut oziroma toliko časa, da narastejo in se napihnejo.

Folijo odstranimo. S pomokanim prstom na sredini vsake kroglice naredimo luknjo in jo vrtimo okrog, da se testo malo raztegne, a pazimo, da iz njega ne iztisnemo preveč zraka. Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo).

V veliko kozico nalijemo vodo in jo zavremo. Dodamo sodo bikarbono, da bodo imeli kruhki sijočo in žvečljivo skorjico, ko bodo pečeni. V vodo položimo bagel in ga kuhamo 1 minuto (2 minuti, če želimo bolj žvečljive kruhke); sredi kuhanja ga obrnemo. S penovko ga poberemo iz vode, dobro odcedimo in vrnemo na pekač. Ponovimo s preostalimi bagli.

Bagle premažemo z razžvrkljanim beljakom in posujemo z izbranimi semeni. Pečemo jih 20 do 25 minut oziroma toliko časa, da se zlato zapečejo. Preložimo jih na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se ohladijo. Postrežemo jih s kremnim sirom (to je klasična kombinacija) ali z drugimi namazi: