
Sestavine
- 400 g namenske moke za kruh in še malo za delovno površino
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlička soli
- 3 dl vode
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 rezini slanine
- oljčno olje za premaz
- morska sol za posip (po želji)

Popolna izbira za poletje: 3 malo drugačne sladice brez peke
Brez skrbi glede vzhajanja, zažganih robov in bojazni, da bi karkoli 'padlo skupaj'. Te sladice brez peke so nam všeč, ker so enostavne in osvežujoče.

Jajčevci ali melancani? Ni pomembno, važen je dober recept
Jajčevci ali melancani so nam na voljo vse leto, a so zdaj res slastni. Pogosto jih podcenjujemo, zato smo tokrat zbrali recepte, ki bodo to hitro spremenili.

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?
Sestavine
- 400 g namenske moke za kruh in še malo za delovno površino
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlička soli
- 3 dl vode
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 rezini slanine
- oljčno olje za premaz
- morska sol za posip (po želji)
Postopek
V skledi zmešamo 200 g moke, kvas in približno 1,5 dl vode ter stepamo 3 minute, da nastane gosto testo. Pustimo, da vzhaja in nato upade, kar bi se moralo zgoditi v 3 do 4 urah. Nato dodamo preostalo moko, sol, vodo in olje ter dobro zmešamo. Zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in zgnetemo v gladko testo. Damo ga nazaj v skledo in pustimo vzhajati 1 uro, da naraste na dvojno prostornino.
Čebulo in slanino drobno nasekljamo ter vsako posebej popražimo.
Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Iz testa iztisnemo zrak in vanj vgnetemo čebulo in slanino. Testo razdelimo na 3 dele po približno 225 g. Z valjarjem vsakega razvaljamo na debelino približno 1 cm, nato ga oblikujemo približno v oval. Položimo na pekače in v vsak kos z ostrim nožem naredimo najprej veliko zarezo na sredini, nato pa še po tri krajše diagonalne zareze na vsaki strani, da dobimo obliko lista. Testo premažemo z oljem in po želji posujemo s soljo ter pustimo vzhajati še eno uro, da naraste na dvojno prostornino.
Pečico segrejemo na 230 °C in kruhke pečemo 15 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Ohladimo jih na kuhinjski mrežici in postrežemo.