
Sestavine
- 400 g namenske moke za kruh in še malo za delovno površino
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlička soli
- 3 dl vode
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 rezini slanine
- oljčno olje za premaz
- morska sol za posip (po želji)
Preberite tudi

Grška kuhinja: 7 preprostih in okusnih receptov
Tudi če je letos ne boste mahnili v Grčijo, se vam ni treba odpovedati odlični grški hrani, ki je enostavna za pripravo ter prijazna za želodec in telo.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.

Kaj je koji?
Za sojino omako, miso in sake se lahko zahvalimo plesni koji – skrivnosti okusa v številnih slavnih japonskih jedeh.
Sestavine
- 400 g namenske moke za kruh in še malo za delovno površino
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 1 žlička soli
- 3 dl vode
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 2 rezini slanine
- oljčno olje za premaz
- morska sol za posip (po želji)
Postopek
V skledi zmešamo 200 g moke, kvas in približno 1,5 dl vode ter stepamo 3 minute, da nastane gosto testo. Pustimo, da vzhaja in nato upade, kar bi se moralo zgoditi v 3 do 4 urah. Nato dodamo preostalo moko, sol, vodo in olje ter dobro zmešamo. Zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in zgnetemo v gladko testo. Damo ga nazaj v skledo in pustimo vzhajati 1 uro, da naraste na dvojno prostornino.
Čebulo in slanino drobno nasekljamo ter vsako posebej popražimo.
Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Iz testa iztisnemo zrak in vanj vgnetemo čebulo in slanino. Testo razdelimo na 3 dele po približno 225 g. Z valjarjem vsakega razvaljamo na debelino približno 1 cm, nato ga oblikujemo približno v oval. Položimo na pekače in v vsak kos z ostrim nožem naredimo najprej veliko zarezo na sredini, nato pa še po tri krajše diagonalne zareze na vsaki strani, da dobimo obliko lista. Testo premažemo z oljem in po želji posujemo s soljo ter pustimo vzhajati še eno uro, da naraste na dvojno prostornino.
Pečico segrejemo na 230 °C in kruhke pečemo 15 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Ohladimo jih na kuhinjski mrežici in postrežemo.