© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Fougasse

Provansalski ploski kruh s čebulo in slanino

Fougasse

Provansalski ploski kruh s čebulo in slanino

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 3 kruhi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
fougasse

Sestavine

  • 400 g namenske moke za kruh in še malo za delovno površino
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 3 dl vode
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 rezini slanine
  • oljčno olje za premaz
  • morska sol za posip (po želji)

Sestavine

  • 400 g namenske moke za kruh in še malo za delovno površino
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 3 dl vode
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 rezini slanine
  • oljčno olje za premaz
  • morska sol za posip (po želji)

Postopek

1

V skledi zmešamo 200 g moke, kvas in približno 1,5 dl vode ter stepamo 3 minute, da nastane gosto testo. Pustimo, da vzhaja in nato upade, kar bi se moralo zgoditi v 3 do 4 urah. Nato dodamo preostalo moko, sol, vodo in olje ter dobro zmešamo. Zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in zgnetemo v gladko testo. Damo ga nazaj v skledo in pustimo vzhajati 1 uro, da naraste na dvojno prostornino.

2

Čebulo in slanino drobno nasekljamo ter vsako posebej popražimo.

3

Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Iz testa iztisnemo zrak in vanj vgnetemo čebulo in slanino. Testo razdelimo na 3 dele po približno 225 g. Z valjarjem vsakega razvaljamo na debelino približno 1 cm, nato ga oblikujemo približno v oval. Položimo na pekače in v vsak kos z ostrim nožem naredimo najprej veliko zarezo na sredini, nato pa še po tri krajše diagonalne zareze na vsaki strani, da dobimo obliko lista. Testo premažemo z oljem in po želji posujemo s soljo ter pustimo vzhajati še eno uro, da naraste na dvojno prostornino.

4

Pečico segrejemo na 230 °C in kruhke pečemo 15 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Ohladimo jih na kuhinjski mrežici in postrežemo.

Priljubljeni recepti

Testeninski rižek s paradižnikom in mocarelo

Paradižnik in mocarela sta vedno zmagovalna kombinacija

40 min
Enostavno

Brezglutensko testo za pico

Številni, ki imajo intoleranco na gluten, od vseh jedi najbolj pogrešajo pico, ki bi bila prav takšna kot iz picerije. Imamo recept!

2 h 30 min
Enostavno

Azijska račja solata

Račka v solati - zakaj pa ne!

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.