Fougasse

Provansalski ploski kruh s čebulo in slanino

Fougasse

Provansalski ploski kruh s čebulo in slanino

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 3 kruhi
Oznake
flat bread fougasse francoski kruh ploski kruh
Deli recept
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 400 g namenske moke za kruh in še malo za delovno površino
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 3 dl vode
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 rezini slanine
  • oljčno olje za premaz
  • morska sol za posip (po želji)

Preberite tudi

potica.jpg

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice

Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.

Sestavine

  • 400 g namenske moke za kruh in še malo za delovno površino
  • 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 3 dl vode
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 2 rezini slanine
  • oljčno olje za premaz
  • morska sol za posip (po želji)

Postopek

1

V skledi zmešamo 200 g moke, kvas in približno 1,5 dl vode ter stepamo 3 minute, da nastane gosto testo. Pustimo, da vzhaja in nato upade, kar bi se moralo zgoditi v 3 do 4 urah. Nato dodamo preostalo moko, sol, vodo in olje ter dobro zmešamo. Zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in zgnetemo v gladko testo. Damo ga nazaj v skledo in pustimo vzhajati 1 uro, da naraste na dvojno prostornino.

2

Čebulo in slanino drobno nasekljamo ter vsako posebej popražimo.

3

Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Iz testa iztisnemo zrak in vanj vgnetemo čebulo in slanino. Testo razdelimo na 3 dele po približno 225 g. Z valjarjem vsakega razvaljamo na debelino približno 1 cm, nato ga oblikujemo približno v oval. Položimo na pekače in v vsak kos z ostrim nožem naredimo najprej veliko zarezo na sredini, nato pa še po tri krajše diagonalne zareze na vsaki strani, da dobimo obliko lista. Testo premažemo z oljem in po želji posujemo s soljo ter pustimo vzhajati še eno uro, da naraste na dvojno prostornino.

4

Pečico segrejemo na 230 °C in kruhke pečemo 15 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Ohladimo jih na kuhinjski mrežici in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.