
Velikonočna torta z mareličnim in jogurtovim nadevom
Poleg potice, lahko za veliko noč pripravite to okusno sladico.
Velikonočna torta z mareličnim in jogurtovim nadevom
Poleg potice, lahko za veliko noč pripravite to okusno sladico.

Sestavine
tortna podlaga
- 4 jajca
- 150 g kristalnega sladkorja
- ščepec soli
- 4 žlice vode
- 150 g moke
- 100 g drobno naribanih mandljev
- 2 žlički pecilnega praška
marelični nadev
- 4 dl marelične mezge (marelice zmeljemo ali fino pretlačimo)
- 9 g želatine v prahu
- 6 žlic vode
- 2 žlici ruma
jogurtov nadev
- 8 listov želatine
- 5 dl navadnega jogurta (1 % maščobe)
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- 4 dl sladke smetane
za okras
- 100 g drobno naribanih pistacij
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
tortna podlaga
- 4 jajca
- 150 g kristalnega sladkorja
- ščepec soli
- 4 žlice vode
- 150 g moke
- 100 g drobno naribanih mandljev
- 2 žlički pecilnega praška
marelični nadev
- 4 dl marelične mezge (marelice zmeljemo ali fino pretlačimo)
- 9 g želatine v prahu
- 6 žlic vode
- 2 žlici ruma
jogurtov nadev
- 8 listov želatine
- 5 dl navadnega jogurta (1 % maščobe)
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- 4 dl sladke smetane
za okras
- 100 g drobno naribanih pistacij
Postopek
Dno tortnega modla premera 26 cm obložimo s papirjem za peko. Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v čvrst sneg; obenem počasi vmešamo kristalni sladkor in sol. Rumenjake, ki smo jih zamešali z vodo, vmešamo v sneg. V primerno posodo presejemo moko, jo premešamo z mandlji in pecilnim praškom ter previdno vmešamo zmes snega in rumenjakov. Maso napolnimo v model, površino gladko poravnamo in pečemo v prej segreti pečici pri 150 °C približno pol ure. Ko se tortna podlaga ohladi, jo dvakrat prerežemo.
Marelični nadev pripravimo tako, da damo v kozico marelično mezgo, dodamo želatino, ki smo jo zamešali z vodo, premešamo in na blagem ognju počasi zavremo. Potem odstavimo, dodamo rum, premešamo in ohladimo. Na dno modla položimo tortni oblat, čezenj postavimo tortni obroč in ga spnemo. Oblat namažemo s polovico mareličnega nadeva, pokrijemo z drugim oblatom in postavimo na hladno.
Medtem pripravimo jogurtov nadev. Želatino namočimo v hladni vodi. Jogurt gladko zmešamo s sladkorjem v prahu in vaniljinim sladkorjem. Smetano čvrsto stepemo in jo vmešamo v jogurt. Želatino dobro ožmemo, raztopimo v vodni kopeli in vmešamo. Polovico jogurtovega nadeva namažemo na drugi oblat, pokrijemo s tretjim oblatom in torto ponovno postavimo na hladno. Nato odstranimo obroč, obod in površino torte pa namažemo z jogurtovim nadevom.
Preostali jogurtov nadev napolnimo v dresirno vrečko in na sredi torte oblikujemo krono, ob robu pa beljakove polovičke. Krono in nabrizgane beljakove polovičke napolnimo z mareličnim nadevom. Obod torte okrasimo s pistacijami.