
Grisini
Italijanske krušne palčke
Grisini
Italijanske krušne palčke

Sestavine
- 250 g gladke moke
- pribl. 1,4 dl mlačne vode
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1,5 žličke suhega kvasa
- ½ žličke sladkorja
- 1 žlička soli
- moka za delovno površino
- olje za premaz

Popolna izbira za poletje: 3 malo drugačne sladice brez peke
Brez skrbi glede vzhajanja, zažganih robov in bojazni, da bi karkoli 'padlo skupaj'. Te sladice brez peke so nam všeč, ker so enostavne in osvežujoče.

Jajčevci ali melancani? Ni pomembno, važen je dober recept
Jajčevci ali melancani so nam na voljo vse leto, a so zdaj res slastni. Pogosto jih podcenjujemo, zato smo tokrat zbrali recepte, ki bodo to hitro spremenili.

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?
Sestavine
- 250 g gladke moke
- pribl. 1,4 dl mlačne vode
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1,5 žličke suhega kvasa
- ½ žličke sladkorja
- 1 žlička soli
- moka za delovno površino
- olje za premaz
Postopek
Moko presejemo v skledo, jo zmešamo s kvasom, soljo in sladkorjem, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo olje ter skoraj vso vodo. Sestavine zamešamo v mehko testo; po potrebi dodamo še preostalo vodo.
Testo zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in gnetemo približno 10 minut, da postane gladko in elastično ter se ne prejema rok. Oblikujemo ga v kvader, velikosti 15 x 20 cm, položimo na papir za peko, ki smo ga posipali z malo moke, in celotno površino premažemo z oljčnim oljem. Testo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, ki smo jo tudi premazali z malo olja in pustimo vzhajati eno uro, da se volumen testa podvoji.
Pečico segrejemo na 200 °C. Dva pekača obložimo s papirjem za peko. Testo prečno, po krajši stranici, razrežemo na 20 trakov. Najlažje je, če ga najprej razpolovimo, nato pa vsako polovico razrežemo na 10 trakov. Ko en trak odrežemo, ga takoj z rokami raztegnemo na dolžino približno 25 do 30 cm in položimo na pekač. Odrežemo drugi trak in nadaljujemo postopek.
Ko pekač napolnimo, grisine premažemo z oljem in jih pustimo odkrite vzhajati še 15 minut. Pečemo jih 10 do 15 minut; ko zarežemo v grisin, mora ta hrustljati, če ne, vrnemo pekač v pečico za nekaj minut. Grisine ohladimo na kuhinjski mreži.
Nasvet
V testo lahko vmešamo žlico ali dve naribanega parmezana, preden damo grisine v pečico, pa jih lahko posujemo z makom, sezamom, rožmarinom ali drugimi posipi.