
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 1 zavitek suhega kvasa
- 3 dl mlačnega sojinega napitka
- 1–1,5 žlice stevije v prahu
- 500 g pirine moke
- 1 žlička rumove arome
- 0,7 dl sončničnega olja
- semena iz 1 stroka vanilje
- ščep soli
- malo naribane lupinice bio limone
- 300 g kokosove maščobe za cvrenje

Bližajo se The Best Chef Awards – bo Slovenija znova prejela 3 nože?
Prestižna ocenjevalna lestvica za kuharske mojstre The Best Chef Awards je lani uvedla nov način točkovanja, tudi letos pa organizatorji pripravljajo nekaj novosti.

Preden se poslovimo od poletja, si privoščite še sataraš
Pa menda niste pozabili na to poletno klasiko? Sezona domače paprike, paradižnika in čebule se bliža koncu, čas je, da še zadnjič pripravimo sataraš.

Otvoritev sezone: 3 slastne jedi z grozdjem
Ko se na tržnicah in policah znajde sveže grozdje, je čas, da ga poleg občasnega prigrizka na mizi, povabimo tudi v kuhinjo. Sočno, sladko-kiselkasto in aromatično grozdje čudovito uravnoteži slane jedi, poudari kremaste teksture in doda lahkotnost sladicam.
Sestavine
- 1 zavitek suhega kvasa
- 3 dl mlačnega sojinega napitka
- 1–1,5 žlice stevije v prahu
- 500 g pirine moke
- 1 žlička rumove arome
- 0,7 dl sončničnega olja
- semena iz 1 stroka vanilje
- ščep soli
- malo naribane lupinice bio limone
- 300 g kokosove maščobe za cvrenje
Postopek
Kvas raztopimo v mlačnem sojinem napitku in z vsemi drugimi sestavinami zgnetemo v gladko testo. Pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 30 minut.
Testo položimo na pomokano delovno površino in razdelimo na 20 koščkov. (Ali pa testo razvaljamo na debelino 1 cm in izrežemo krofe.)
Koščke testa oblikujemo v kroglice, jih sploščimo in položimo na pomokano kuhinjsko krpo. Pokrijemo in pustimo, da vzhajajo.
Maščobo segrejemo na 160 °C, vanjo položimo krofe in jih po obeh straneh ocvremo.
Nasvet
Veganske krofe lahko tudi nadevamo. Postopek je različen glede na to, ali iz testa oblikujemo kroglice ali iz razvaljanega testa izrežemo krofe. Oba načina sta podrobno opisana v članku Pustni krofi: postopek po korakih.