Kaj boste skuhali danes?
Veganska rožičeva potica s suhimi figami
Potica s katero boste presegli svoje babice
Veganska rožičeva potica s suhimi figami
Potica s katero boste presegli svoje babice
Sestavine
testo
- 600 g črne, pirine ali polnozrnate moke
- 40 g svežega kvasa
- 120 g kokosove maščobe ali margarine
- pribl. 5 dl riževega napitka oz. po potrebi
- 100 g agavinega sirupa ali 150 g riževega slada
- ščepec soli
nadev
- lupina 1 limone
- 250 g rožičeve moke
- 5 dl riževega mleka
- 250 g mletih suhih fig
- 3 naribana jabolka
- 50 g kokosove maščobe
- 50 g agavinega sirupa
- 1 žlička cimeta
Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Krompirček, o katerem se vam bo še sanjalo
Hrustljav krompirček in bogata obloga, ob kateri se nam pocedijo sline – nič čudnega, da naloženi krompirček osvaja srca (in želodce) po vsem svetu.
Sestavine
testo
- 600 g črne, pirine ali polnozrnate moke
- 40 g svežega kvasa
- 120 g kokosove maščobe ali margarine
- pribl. 5 dl riževega napitka oz. po potrebi
- 100 g agavinega sirupa ali 150 g riževega slada
- ščepec soli
nadev
- lupina 1 limone
- 250 g rožičeve moke
- 5 dl riževega mleka
- 250 g mletih suhih fig
- 3 naribana jabolka
- 50 g kokosove maščobe
- 50 g agavinega sirupa
- 1 žlička cimeta
Postopek
Najprej pripravimo testo tako, da v 2 dl riževega napitka damo kvas skupaj z eno žlico črne moke in postavimo za 10 minut na toplo.
V posodo za mešanje damo preostalo moko in stopljeno maščobo s preostalim riževim napitkom. Dodamo še sirup ali rižev slad, sol, nastrgano limonovo lupino in kvasno mešanico. Dobro pregnetemo, da dobimo srednje mehko testo; če je treba dodamo še malo moke oziroma tekočine. Preložimo v posodo za vzhajanje, kjer naj na toplem vzhaja 1 do 2 uri.
Medtem pripravimo nadev. Rožičevo moko stresemo v riževo mleko in segrevamo do vrenja. Nato odstavimo z ognja in dodamo maščobo. Ko se ta razpusti, dodamo še preostale sestavine in zmešamo v lepo mazav nadev.
Vzhajano testo razvaljamo na 1 cm debelo in premažemo z nadevom, le ob robovih pustimo 2 cm testa brez nadeva. Potico zvijemo, jo preložimo v okrogel model in še enkrat približno pol ure vzhajamo.
Pečico segrejemo na 160 ˚C. Preden damo potico v pečico, jo večkrat do dna prebodemo z iglo. Pečemo 10 minut na 160 ˚C, nato pa še 35 minut na 130 ˚C.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Borovničeva kupa z vaniljevo kremo
Imenitna kremasta zloženka – najboljša je z gozdnimi borovnicami!
Tropske čokoladne kocke brez peke
Za te kocke lahko uporabimo katere koli piškote, oreške in suho sadje, ki nam ostajajo v shrambi.