
Kaj boste skuhali danes?
Veganska rožičeva potica s suhimi figami
Potica s katero boste presegli svoje babice
Veganska rožičeva potica s suhimi figami
Potica s katero boste presegli svoje babice

Sestavine
testo
- 600 g črne, pirine ali polnozrnate moke
- 40 g svežega kvasa
- 120 g kokosove maščobe ali margarine
- pribl. 5 dl riževega napitka oz. po potrebi
- 100 g agavinega sirupa ali 150 g riževega slada
- ščepec soli
nadev
- lupina 1 limone
- 250 g rožičeve moke
- 5 dl riževega mleka
- 250 g mletih suhih fig
- 3 naribana jabolka
- 50 g kokosove maščobe
- 50 g agavinega sirupa
- 1 žlička cimeta

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
testo
- 600 g črne, pirine ali polnozrnate moke
- 40 g svežega kvasa
- 120 g kokosove maščobe ali margarine
- pribl. 5 dl riževega napitka oz. po potrebi
- 100 g agavinega sirupa ali 150 g riževega slada
- ščepec soli
nadev
- lupina 1 limone
- 250 g rožičeve moke
- 5 dl riževega mleka
- 250 g mletih suhih fig
- 3 naribana jabolka
- 50 g kokosove maščobe
- 50 g agavinega sirupa
- 1 žlička cimeta
Postopek
Najprej pripravimo testo tako, da v 2 dl riževega napitka damo kvas skupaj z eno žlico črne moke in postavimo za 10 minut na toplo.
V posodo za mešanje damo preostalo moko in stopljeno maščobo s preostalim riževim napitkom. Dodamo še sirup ali rižev slad, sol, nastrgano limonovo lupino in kvasno mešanico. Dobro pregnetemo, da dobimo srednje mehko testo; če je treba dodamo še malo moke oziroma tekočine. Preložimo v posodo za vzhajanje, kjer naj na toplem vzhaja 1 do 2 uri.
Medtem pripravimo nadev. Rožičevo moko stresemo v riževo mleko in segrevamo do vrenja. Nato odstavimo z ognja in dodamo maščobo. Ko se ta razpusti, dodamo še preostale sestavine in zmešamo v lepo mazav nadev.
Vzhajano testo razvaljamo na 1 cm debelo in premažemo z nadevom, le ob robovih pustimo 2 cm testa brez nadeva. Potico zvijemo, jo preložimo v okrogel model in še enkrat približno pol ure vzhajamo.
Pečico segrejemo na 160 ˚C. Preden damo potico v pečico, jo večkrat do dna prebodemo z iglo. Pečemo 10 minut na 160 ˚C, nato pa še 35 minut na 130 ˚C.