
Kaj boste skuhali danes?
Trska, kuhana v sopari, z zelenjavo
Okusna riba z zelenjavo
Trska, kuhana v sopari, z zelenjavo
Okusna riba z zelenjavo

Sestavine
- 800 g trskinih filejev
- 1 limona
- šopek kopra
- 4 korenčki
- 1 drobna koleraba
- 8 mladih čebul
- sol
- poper
- 1 lovorov list
- nekaj poprovih zrn
- 1 brinova jagoda
- 2,5 dl vode
- 100 g hladnega masla
- 1 rumenjak


Okus morja v jesenskih dneh: recepte popestrite z olivami
Nismo se še čisto pripravljeni posloviti od morja za letos, kajne? Naj nas nanj v teh dneh spomnijo olive, zaklad Sredozemlja. Z njimi lahko popestrimo marsikatero jed.

Kdaj ste si nazadnje privoščili jetrca?
Kdor jih ima rad, jih ne more prehvaliti, kdor jih ne mara, pa jih niti videti ne more. Jetrca so bila včasih pogosta jed na naših mizah – naj bo spet tako.
Sestavine
- 800 g trskinih filejev
- 1 limona
- šopek kopra
- 4 korenčki
- 1 drobna koleraba
- 8 mladih čebul
- sol
- poper
- 1 lovorov list
- nekaj poprovih zrn
- 1 brinova jagoda
- 2,5 dl vode
- 100 g hladnega masla
- 1 rumenjak
Postopek
Limono razpolovimo. Za ribji prevretek narežemo polovico limone na rezine, iz druge polovice pa iztisnemo sok in ga prihranimo za omako. Ribji file osušimo ter z obeh strani začinimo s soljo in poprom. Koprove vršičke nasekljamo. Korenček ostrgamo in narežemo na tanke rezine. Kolerabo olupimo in narežemo na drobne kocke. Mlado čebulo operemo in narežemo na kose.
Za ribji prevretek damo v lonec četrt litra vode, rezine limone, koprova stebla, lovorov list, poprova zrna in brinovo jagodo ter zavremo. Nad prevretek v loncu namestimo košarico za kuhanje v sopari. V košarico damo zelenjavo. Ribji file razrežemo na štiri dele in jih zložimo na zelenjavo. Pokrito kuhamo pri srednji temperaturi približno 20 minut. Nato ribe in zelenjavo preložimo na topel pladenj, pokrijemo in prihranimo.
Dober deciliter odcejenega prevretka pomešamo z limonovim sokom in rumenjakom. Zmes stepamo nad paro in postopoma dodajamo koščke masla. Ko se omaka zgosti, jo začinimo s soljo in poprom ter vmešamo koprove vršičke. Ribe in zelenjavo prelijemo s pripravljeno omako. Kot prilogo ponudimo droben kuhan krompir.
Nasvet
Več o soparjenju: Soparjenje in poširanje
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Aromatična limonova pita
Krompirjeva solata z drobnjakom in jogurtom
Krompirjeva solata v lahki različici – večino majoneze smo nadomestili z jogurtom in kislo smetano.