© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Vloženi jurčki

Gobe v oljčnem olju za ozimnico

Vloženi jurčki

Gobe v oljčnem olju za ozimnico

Čas priprave 45 min + 24 ur sušenja
Zahtevnost Enostavno
Količina 3 kozarci po 5 dl
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
vlozeni-jurcki-1_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1,5 kg svežih manjših jurčkov
  • 5 dl belega vinskega kisa
  • 5 dl vode
  • 1 žlica soli
  • 4 lovorovi listi
  • 12 poprovih zrn
  • pribl. 2,5 dl oljčnega olja
  • česen (po želji)

Sestavine

  • 1,5 kg svežih manjših jurčkov
  • 5 dl belega vinskega kisa
  • 5 dl vode
  • 1 žlica soli
  • 4 lovorovi listi
  • 12 poprovih zrn
  • pribl. 2,5 dl oljčnega olja
  • česen (po želji)

Postopek

1

Jurčke očistimo in otremo z vlažno krpo. Glede na velikost jih razpolovimo ali razrežemo na četrtine. V primerni kozici zavremo vodo s kisom, soljo, lovorovim listom in šestimi poprovimi zrni; na blagem ognju kuhljamo približno 10 minut. Pripravljene jurčke stresemo v vrelo vodo in jih kuhljamo 10 minut, nato pa s penovko poberemo iz prevretka in na cedilu dobro odcedimo. Gobe stresemo na papirnate brisače, kjer jih pustimo 24 ur, da se dobro posušijo; vmes jih nekajkrat obrnemo.

2

Jurčke napolnimo v tri sterilizirane kozarce. V vsak kozarec damo lovorov list in nekaj poprovih zrn. Dolijemo toliko oljčnega olja, da so gobe popolnoma pokrite. Po želji lahko damo v kozarec tudi strok česna.

3

Kozarce zapremo in postavimo za en mesec na temno in hladno mesto. Vložene jurčke lahko v zaprtih kozarcih hranimo približno eno leto – morajo pa biti vedno na hladnem v temnem prostoru. Ko kozarec odpremo, bodimo pozorni, da so gobe vedno pokrite z oljem.

Nasvet

Tekočino od vloženih jurčkov lahko uporabimo kot preliv za poljubno solato.

Priljubljeni recepti

Ingverjeve ledenke

Sladoled, piškoti in ingver za slastno vroče ali hladno popoldne

30 min
Enostavno

Vaniljevi rogljički

So vam všeč vaniljevi rogljički, ki se kar stopijo v ustih? Zdaj jih lahko pripravite tudi sami.

40 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.