 
        
            
    
Kaj boste skuhali danes?
Vloženi jurčki
Gobe v oljčnem olju za ozimnico
Vloženi jurčki
Gobe v oljčnem olju za ozimnico
 
    Sestavine
- 1,5 kg svežih manjših jurčkov
- 5 dl belega vinskega kisa
- 5 dl vode
- 1 žlica soli
- 4 lovorovi listi
- 12 poprovih zrn
- pribl. 2,5 dl oljčnega olja
- česen (po želji)
 
        
            
            Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
 
        
            
            Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
 
        
            
            Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- 1,5 kg svežih manjših jurčkov
- 5 dl belega vinskega kisa
- 5 dl vode
- 1 žlica soli
- 4 lovorovi listi
- 12 poprovih zrn
- pribl. 2,5 dl oljčnega olja
- česen (po želji)
Postopek
Jurčke očistimo in otremo z vlažno krpo. Glede na velikost jih razpolovimo ali razrežemo na četrtine. V primerni kozici zavremo vodo s kisom, soljo, lovorovim listom in šestimi poprovimi zrni; na blagem ognju kuhljamo približno 10 minut. Pripravljene jurčke stresemo v vrelo vodo in jih kuhljamo 10 minut, nato pa s penovko poberemo iz prevretka in na cedilu dobro odcedimo. Gobe stresemo na papirnate brisače, kjer jih pustimo 24 ur, da se dobro posušijo; vmes jih nekajkrat obrnemo.
Jurčke napolnimo v tri sterilizirane kozarce. V vsak kozarec damo lovorov list in nekaj poprovih zrn. Dolijemo toliko oljčnega olja, da so gobe popolnoma pokrite. Po želji lahko damo v kozarec tudi strok česna.
Kozarce zapremo in postavimo za en mesec na temno in hladno mesto. Vložene jurčke lahko v zaprtih kozarcih hranimo približno eno leto – morajo pa biti vedno na hladnem v temnem prostoru. Ko kozarec odpremo, bodimo pozorni, da so gobe vedno pokrite z oljem.
Nasvet
Tekočino od vloženih jurčkov lahko uporabimo kot preliv za poljubno solato.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Ingverjeve ledenke
Sladoled, piškoti in ingver za slastno vroče ali hladno popoldne
Telečje zarebrnice z zeliščno skorjico
Vaniljevi rogljički
So vam všeč vaniljevi rogljički, ki se kar stopijo v ustih? Zdaj jih lahko pripravite tudi sami.
 
        
             
        
             
        
             
        
             
        
             
        
                    
             
         
         
         
         
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
        
                    
             
         
         
        