
Kaj boste skuhali danes?
Vloženi jurčki
Gobe v oljčnem olju za ozimnico
Vloženi jurčki
Gobe v oljčnem olju za ozimnico

Sestavine
- 1,5 kg svežih manjših jurčkov
- 5 dl belega vinskega kisa
- 5 dl vode
- 1 žlica soli
- 4 lovorovi listi
- 12 poprovih zrn
- pribl. 2,5 dl oljčnega olja
- česen (po želji)

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 1,5 kg svežih manjših jurčkov
- 5 dl belega vinskega kisa
- 5 dl vode
- 1 žlica soli
- 4 lovorovi listi
- 12 poprovih zrn
- pribl. 2,5 dl oljčnega olja
- česen (po želji)
Postopek
Jurčke očistimo in otremo z vlažno krpo. Glede na velikost jih razpolovimo ali razrežemo na četrtine. V primerni kozici zavremo vodo s kisom, soljo, lovorovim listom in šestimi poprovimi zrni; na blagem ognju kuhljamo približno 10 minut. Pripravljene jurčke stresemo v vrelo vodo in jih kuhljamo 10 minut, nato pa s penovko poberemo iz prevretka in na cedilu dobro odcedimo. Gobe stresemo na papirnate brisače, kjer jih pustimo 24 ur, da se dobro posušijo; vmes jih nekajkrat obrnemo.
Jurčke napolnimo v tri sterilizirane kozarce. V vsak kozarec damo lovorov list in nekaj poprovih zrn. Dolijemo toliko oljčnega olja, da so gobe popolnoma pokrite. Po želji lahko damo v kozarec tudi strok česna.
Kozarce zapremo in postavimo za en mesec na temno in hladno mesto. Vložene jurčke lahko v zaprtih kozarcih hranimo približno eno leto – morajo pa biti vedno na hladnem v temnem prostoru. Ko kozarec odpremo, bodimo pozorni, da so gobe vedno pokrite z oljem.
Nasvet
Tekočino od vloženih jurčkov lahko uporabimo kot preliv za poljubno solato.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kolerabna juha z ingverjem
Baba z robidnicami in aromatično kremo
Baba ali babka je tradicionalni poljski kolač iz kvašenega testa.