
Torta Doboš
Torta Doboš

Sestavine
biskvit
- 9 jajc
- 300 g kristalnega sladkorja
- 300 g ostre moke
- 9 žlic olja
krema
- 2,5 dl mleka
- 60 g ostre moke
- 150 g kristalnega sladkorja
- 250 g masla
- 2 žlici ruma
- 2 žlici kakava v prahu
- 150 g kristalnega sladkorja za karamelno glazuro
- 100 g orehov za posip

5 trikov za pristno gurmansko žar doživetje
Poletje je čas piknikov in žara, zato je dobro imeti v rokavu nekaj trikov za pripravo popolnih žar dobrot, o katerih se bo še dolgo govorilo.

Sveže in poceni: slastni divji jedilnik iz gozdov in travnikov
Si predstavljate, da bi namesto v trgovino pred kuhanjem kosila zavili v gozd? Potem bi na krožniku zares imeli čisto sveže, najbolj lokalne, ekološke in sezonske sestavine, kajne!

Okusna napaka: obrnjena pita, ki je hkrati sočna in hrustljava
Včasih napaka sproži revolucijo. Spoznajte preprost trik s testom, ki ustvari popolno sladico ali slan prigrizek za vsako priložnost.
Sestavine
biskvit
- 9 jajc
- 300 g kristalnega sladkorja
- 300 g ostre moke
- 9 žlic olja
krema
- 2,5 dl mleka
- 60 g ostre moke
- 150 g kristalnega sladkorja
- 250 g masla
- 2 žlici ruma
- 2 žlici kakava v prahu
- 150 g kristalnega sladkorja za karamelno glazuro
- 100 g orehov za posip
Postopek
Iz papirja za peko izrežemo šest kvadratov, ki naj bodo nekoliko večji od tortnega modla (uporabili bomo model premera 26 cm). Na vsak papir s svinčnikom označimo površino torte. Spekli bomo šest biskvitnih oblatov in sicer zaporedoma trikrat po dva oblata. Če biskvitna masa predolgo stoji, se lahko sesede, zato za vsako peko zamešamo svežo maso. Pripravimo jo tako, da tri rumenjake penasto stepemo s sladkorjem (50 g) in 3 žlicami olja. Tri beljake stepemo s 50 g sladkorja v trd sneg. V rumenjakovo zmes previdno vmešamo najprej sneg, nato pa 100 g moke. Biskvitno testo namažemo na pripravljena kosa papirja, položimo vsakega na svoj pekač in hkrati pečemo v prej ogreti pečici približno deset minut pri 180 °C do zlato rumene barve. Nato naj se biskvit ohladi. Postopek ponovimo še dvakrat s preostalimi sestavinami za testo. Iz biskvitnih plošč izrežemo s pomočjo tortnega obroča z ostrim nožem šest lepih okroglih biskvitnih oblatov.
Za kremo vmešamo moko v hladno mleko, dodamo sladkor in med stalnim mešanjem zavremo. Še naprej mešamo in kuhamo toliko časa, da dobimo gosto maso. Ko se masa ohladi, ji dodamo maslo, rum in kakav ter vse skupaj močno penasto stepemo. Ustrezno količino kreme prihranimo za premaz tortnega oboda. S preostalo kremo premažemo pet biskvitnih oblatov in jih sestavimo.
Pripravimo še karamelno glazuro. V ponvi močno segrejemo sladkor; med stalnim mešanjem (4 do 5 minut) ga karameliziramo do lepe rjave barve. Karamel odstavimo in takoj previdno zlijemo na šesti tortni oblat; površino z lopatico lepo zgladimo. Karamelno ploščo razdelimo z lopatico, ki smo jo potegnili skozi maslo, na šestnajst delov tako, da z lopatico pritisnemo do biskvitnega oblata. To moramo narediti zelo hitro, preden se karamelna glazura strdi. Nato na označenih mestih z ostrim nožem prerežemo še biskvitni oblat. Glazirane krovne liste zložimo na tortno površino. Obod torte premažemo s prihranjeno kremo in potresemo z nasekljanimi orehi. Preden torto razrežemo, jo postavimo za 5 do 6 ur v hladilnik, da se dobro ohladi.