Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Torta St. Honoré s pistacijami in limono

Torta St. Honoré s pistacijami in limono

Čas priprave 2 h 10 min + hlajenje
Zahtevnost Zahtevno
Količina za 6–8 oseb
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Torta St Honore s pistacijami in limono A

Tokrat smo namesto tradicionalne vanilje torto odišavili z limono in pistacijami, lahko pa se poigrate tudi z drugimi okusi.

Sestavine

pistacijeva slaščičarska krema

  • 2,5 dl polnomastnega mleka
  • 1 veliko jajce in 2 velika rumenjaka
  • 100 g sladkorja
  • 25 g koruznega škroba
  • 50 g pistacijeve paste*
  • 1 žlička vaniljeve paste

limonova smetana

  • 3 dl sladke smetane
  • lupinica 2 neškropljenih limon
  • 2 žlici sladkorja

testena podlaga

  • 320 g razvaljanega listnatega testa

paljeno testo

  • 40 g gladke moke
  • 40 g ostre moke
  • 60 g masla, narezanega na kocke, in še malo za namastitev
  • 1 žlička sladkorja
  • ¼ žličke soli
  • 2–3 razžvrkljana jajca

karamel

  • 250 g sladkorja
  • 1 žlica drobno sesekljanih oluščenih pistacij za posip

Preberite tudi

Sestavine

pistacijeva slaščičarska krema

  • 2,5 dl polnomastnega mleka
  • 1 veliko jajce in 2 velika rumenjaka
  • 100 g sladkorja
  • 25 g koruznega škroba
  • 50 g pistacijeve paste*
  • 1 žlička vaniljeve paste

limonova smetana

  • 3 dl sladke smetane
  • lupinica 2 neškropljenih limon
  • 2 žlici sladkorja

testena podlaga

  • 320 g razvaljanega listnatega testa

paljeno testo

  • 40 g gladke moke
  • 40 g ostre moke
  • 60 g masla, narezanega na kocke, in še malo za namastitev
  • 1 žlička sladkorja
  • ¼ žličke soli
  • 2–3 razžvrkljana jajca

karamel

  • 250 g sladkorja
  • 1 žlica drobno sesekljanih oluščenih pistacij za posip

Postopek

1

Za slaščičarsko kremo v srednje veliko kozico nalijemo mleko in ga zavremo. Medtem damo jajce, rumenjaka, sladkor, škrob, pistacijevo pasto in vaniljo v veliko skledo in stepemo, da nastane gladka masa.

Step 1 Pistachio and lemon gateau St Honore - Edd Kimber
2

V jajčno mešanico dodamo mleko, gladko stepemo in zlijemo nazaj v kozico. Stepamo na srednje blagem ognju. Nežno kuhamo 2 minuti in stepamo, da se zgosti. Skozi gosto cedilo prelijemo v skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik.

Step 2Pistachio and lemon gateau St Honore - Edd Kimber
3

Za limonovo smetano damo smetano in naribano limonovo lupinico v kozico in zavremo. Precedimo v skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik, dokler smetana ni zelo mrzla.

Step 3 Pistachio and lemon gateau St Honore - Edd Kimber
4

Iz razvaljanega listnatega testa izrežemo krog premera 23 cm, pri tem si pomagamo s primerno velikim krožnikom. Testo položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in ga po vsej površini prepikamo z vilicami. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 °C.

Step 4 Pistachio and lemon gateau St Honore - Edd Kimber
5

Za paljeno testo moko presejemo v skledo. V kozico damo maslo, sladkor, 1,2 dl vode in sol ter na šibkem ognju segrevamo, da se maslo stopi, nato zavremo. Dodamo obe moki in na štedilniku mešamo, dokler iz testa ne nastane krogla.

Step 5 Pistachio and lemon gateau St Honore - Edd Kimber
6

Testo preložimo v skledo in z leseno kuhalnico stepamo, dokler se ne preneha kaditi. Malo po malo dodajamo jajca, dokler ni testo bleščeče in nastane trak v obliki črke V, ko ga dvignemo iz sklede (morda ne bomo porabili vseh jajc; ostanek porabimo za premaz).

Step 6 - Pistachio and lemon gateau St Honore - Edd Kimber
7

Paljeno testo naložimo v vrečko za brizganje z navadnim okroglim nastavkom (pribl. 1,5 cm) in na listnato testo nabrizgamo kroge – enega ali dva 1 cm od zunanjega roba, enega pa na sredino. Premažemo s stepenim jajcem.

Step 7Pistachio and lemon gateau St Honore - Edd Kimber
8

Preostalo paljeno testo nabrizgamo na pekač, obložen s papirjem za peko, v obliki 2,5 cm krogov. Premažemo jih z malo jajca in damo v pečico za 35 do 45 minut, da se testo zlato rjavo obarva. V dno vsakega profiterola z nabodalom naredimo luknjico.

Step 8 - Pistachio and lemon gateau St Honore - Edd Kimber
9

Ko se pečeno testo ohladi, slaščičarsko kremo naložimo v vrečko za brizganje z majhnim okroglim nastavkom in jo nabrizgamo v profiterole. Preostalo kremo nabrizgamo na pečeno podlago iz listnatega testa.

Step 9 - Pistachio and lemon gateau St Honore - Edd Kimber
10

V kozico stresemo sladkor in na srednjem ognju brez mešanja segrevamo, dokler ne nastane karamel. Pustimo, da se 1 do 2 minuti ohlaja in se zgosti, nato vanj pomočimo vrh vsakega profiterola in pustimo, da se strdi na papirju za peko, tako da je stran s karamelom spodaj.

Step 10 - dip the choux bun balls into the hot caramel Pistachio and lemon gateau St Honore - Edd Kimber
11

Profiterole prilepimo na torto tako, da pazljivo segrejemo preostali karamel, da postane tekoč, in ga spet pustimo, da se zgosti kot prej, nato vanj potopimo dno profiterolov in jih prilepimo na zunanji krog paljenega testa.

Step 11Pistachio and lemon gateau St Honore - Edd Kimber
12

Limonovo smetano stepemo, da se naredijo mehki vršički, nato posujemo s sladkorjem in stepamo, da je smetana čvrsta. Naložimo jo v vrečko za brizganje in jo vijugasto v vrstah nabrizgamo na sredino torte. Posujemo s sesekljanimi pistacijami.

Step 12Pistachio and lemon gateau St Honore - Edd Kimber

Pistacijeva pasta

(230 g)

200 g oluščenih pistacij brez kožic in 2 žlici sladkorja damo v multipraktik in meljemo, dokler ne nastane gladka pasta – to lahko traja do 10 minut. Medtem vsakih nekaj minut postrgamo stene posode.

Po tem receptu dobimo več pistacijeve paste, kot je potrebujemo, vendar jo je v multipraktiku težko pripraviti manj. Ostanek lahko do 1 mesec hranimo v hladilniku, uporabimo pa jo lahko za sladoled ali za masleno kremo za kolače.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.