
Tiramisu s kremnim likerjem
Kremasti tiramisu vedno očara in začara
Tiramisu s kremnim likerjem
Kremasti tiramisu vedno očara in začara

Sestavine
- 4 jajca
- 100 g rjavega sladkorja
- 500 g maskarponeja
- ½ dl kremnega likerja z okusom kave
- 2 žlici instantne kave
- približno 200 g otroških piškotov (savoiardov)
- 25 g temne čokolade
- 2 žlički kakava v prahu

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 4 jajca
- 100 g rjavega sladkorja
- 500 g maskarponeja
- ½ dl kremnega likerja z okusom kave
- 2 žlici instantne kave
- približno 200 g otroških piškotov (savoiardov)
- 25 g temne čokolade
- 2 žlički kakava v prahu
Postopek
Jajca ločimo na beljake in rumenjake ter jih damo v ločeni skledi. Beljake stepemo v čvrst sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in stepemo (metlic ni treba pomiti), da nastane gosta in penasta masa – trajalo bo kakih 5 minut. Rumenjakovi masi primešamo maskarpone in liker, tako da ni več vidnih sledi maskarponeja, vendar pazimo, da ga ne stepemo preveč, da ne postane tekoč. V maskarponejevo mešanico s kovinsko žlico narahlo vmešamo sneg, tako da v masi ostane čim več zraka.
Pripravimo servirno posodo (velikosti približno 20 x 15 cm). Kavo raztopimo v 3 dl vrele vode. Nalijemo jo v globok krožnik in vanjo pomočimo po nekaj piškotov naenkrat; nekaj sekund jih obračamo, da se lepo napijejo, a niso preveč razmočeni. Polovico namočenih piškotov zložimo v servirno posodo in jih enakomerno premažemo s polovico maskarponejeve kreme. Nanjo grobo naribamo večino čokolade, nato ponovimo plast namočenih piškotov (porabiti moramo vso kavo) in kreme. Po želji lahko za lepši videz zgornjo plast kreme nabrizgamo z vrečko.
Tiramisu pokrijemo in ga za nekaj ur ali čez noč postavimo v hladilnik. Preden ga postrežemo, ga posujemo s kakavom v prahu in nanj naribamo preostalo čokolado.