
Kuhano vino s pomarančo in jabolkom
Kuhano vino bo pričaralo pravo praznično vzdušje
Kuhano vino s pomarančo in jabolkom
Kuhano vino bo pričaralo pravo praznično vzdušje

Sestavine
- 2 bio pomaranči
- 1 jabolko
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 cimetovi palčki
- malo sveže naribanega muškatnega oreška
- 7,5 dl rdečega vina

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 2 bio pomaranči
- 1 jabolko
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 cimetovi palčki
- malo sveže naribanega muškatnega oreška
- 7,5 dl rdečega vina
Postopek
Pomarančama tanko obrežemo lupino, iz enega sadeža iztisnemo sok, drugega narežemo na kose. Jabolko narežemo na četrtine, izrežemo peščišče, meso pa narežemo na debele rezine.
V kozico damo sladkor, pomarančno lupinico, sok in kose pomaranče, prelomljeni cimetovi palčki in muškatni orešek ter prilijemo 3 dl vode. Zavremo in nežno kuhamo 10 minut, da se tekočina prepoji z začimbami, nato dodamo vino in jabolčne rezine ter nežno zavremo. Postrežemo v nepregornih kozarcih.
Brezalkoholna različica
Namesto vode vzamemo čaj (na primer cejlonski) in nežno kuhamo 2 do 3 minute, vino pa nadomestimo s sokom iz rdečega grozdja.