© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Špageti z žametno morsko omako

Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo

Špageti z žametno morsko omako

Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo

Čas priprave 40 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
spaghetti with seafood veloute  gordon ramsay

Eleganten obed za dva, z nežno poširanimi ostrigami in drugimi morskimi sadeži

Sestavine

  • 8 ostrig
  • 300 g lososovega fileja brez kože
  • 3 velike ali 6 manjših pokrovač
  • 6 orjaških tigrastih kozic
  • 0,5 l sveže ribje jušne osnove
  • 50 g masla
  • 1 velika šalotka
  • 2 dl belega vina ali suhega vermuta
  • 1,5 dl smetane za stepanje
  • pest drobno sesekljanih svežih zelišč (med njimi naj bosta tudi peteršilj in drobnjak)
  • 1 žlica limonovega soka
  • 150 g špagetov
  • nekaj kapljic oljčnega olja
  • vejica peteršilja ali prave krebuljice za okras
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 8 ostrig
  • 300 g lososovega fileja brez kože
  • 3 velike ali 6 manjših pokrovač
  • 6 orjaških tigrastih kozic
  • 0,5 l sveže ribje jušne osnove
  • 50 g masla
  • 1 velika šalotka
  • 2 dl belega vina ali suhega vermuta
  • 1,5 dl smetane za stepanje
  • pest drobno sesekljanih svežih zelišč (med njimi naj bosta tudi peteršilj in drobnjak)
  • 1 žlica limonovega soka
  • 150 g špagetov
  • nekaj kapljic oljčnega olja
  • vejica peteršilja ali prave krebuljice za okras

Postopek

1

Najprej pripravimo lososa in morske sadeže: ostrige odpremo nad posodo, da ujamemo vse sokove. Lososa obrežemo in ga narežemo na 6 enako velikih kosov. Če so pokrovače velike, jih po dolžini prerežemo na pol. Kozice po potrebi olupimo in jih očistimo.

spaghetti with seafood veloute step gordon ramsay
2

Sok ostrig in ribjo osnovo prelijemo v ponev ter segrevamo do počasnega vrenja. Najprej dodamo lososa in ga poširamo eno minuto. Dodamo še kozice in ostrige (če so velike) ter jih poširamo nadaljnjo minuto. Če so ostrige majhne, jih dodamo šele v tej fazi, nato pa naj vse skupaj vre še minuto, le toliko, da se skuha.

spaghetti with seafood veloute step gordon ramsay
3

Vse skupaj previdno precedimo nad večjo kozico ali posodo, da kosi lososa ostanejo celi.

spaghetti with seafood veloute step gordon ramsay
4

V očiščeni ponvi segrejemo polovico masla in dodamo čim bolj drobno sesekljano šalotko. Pet minut nežno pražimo na šibkem ognju, da se šalotka zmehča, a ne obarva. Prilijemo še vino ali vermut, ki naj toliko povre, da ga bo v ponvi le še za nekaj žlic. Prilijemo tekočino, v kateri smo poširali morske dobrote, in kuhamo toliko časa, da tekočina povre za polovico. Vmešamo smetano in spet kuhamo toliko časa, da tekočina povre za polovico. Ogenj zmanjšamo, da omaka le še počasi vre, in z metlico vmešamo preostanek masla.

spaghetti with seafood veloute step gordon ramsay
5

V omako nežno preložimo morske dobrote, pri tem pa smo še posebno pozorni na lososa, da ne razpade. Jed pokuhamo samo toliko, da se morski sadeži skoz in skoz pogrejejo, nato dodamo večino zelišč in limonov sok ter odstavimo z ognja.

spaghetti with seafood veloute step gordon ramsay
6

Medtem v veliki količini vode skuhamo špagete, nato jih odcedimo in prestavimo nazaj v lonec, pokapamo z oljčnim oljem in dodamo preostala zelišča. Zdaj smo pripravljeni na postrežbo.

spaghetti with seafood veloute step gordon ramsay
7

Špagete navijemo na dolge vilice za peko. Zvitek položimo na sredino velikega in toplega globokega krožnika. Okrog testenin izmenično nalagamo lososa in morske sadeže. Z žlico prilijemo omako in testenine okrasimo z vejico peteršilja ali prave krebuljice.

spaghetti with seafood veloute step gordon ramsay

Priljubljeni recepti

Kolački z robidnicami

Robidnice dodajo tem kolačkom poseben okus in sočnost, mandljevi lističi pa poskrbijo za hrustljavost.

35 min
Enostavno

Dušeni goveji rep z bazilikinimi cmoki

Presenetite domače s posebnim kosilom!

3 h 50 min
Enostavno

Jabolčna pita z mandlji in medom

Kombinacija jabolk in mandljev naredi to pito popolno.

1 h 15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.