
Testenine karbonara s pečeno cvetačo in lešniki
Testenine karbonara s pečeno cvetačo in lešniki

Sestavine
- 1 večja cvetača (pribl. 700 g)
- 1 žlica oljčnega olja
- šopek timijana
- 100 g lešnikov
- 350 g peresnikov (ali drugih testenin)
- 100 g naribanega parmezana
- 2 jajci
- 2 žlici sladke smetane
- šopek peteršilja
- sol
- poper

To sta trenutno najbolj trendi pijači za večerna druženja
Ste se že vrnili s počitnic ali pa jih boste letos zaradi premalo denarja in preveč dela izpustili?

S to sestavino, ki jo imate v shrambi, lahko v receptih zamenjajte beljake
Majoneza brez jajc? Meringa brez beljakov? Skrivnost je akvafaba (aquafaba) – čudežna tekočina iz pločevinke čičerike.

Picerija Parma: prima časovni stroj s hibridnim delovanjem
V Ljubljani smo v neposredni bližini Cankarjevega doma obiskali najbolj legendarno picerijo na naših tleh.
Sestavine
- 1 večja cvetača (pribl. 700 g)
- 1 žlica oljčnega olja
- šopek timijana
- 100 g lešnikov
- 350 g peresnikov (ali drugih testenin)
- 100 g naribanega parmezana
- 2 jajci
- 2 žlici sladke smetane
- šopek peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Cvetačo razdelimo na cvetove in jo zmešamo z oljem, osmukanimi timijanovimi listki, soljo in poprom ter razporedimo po velikem nizkem pekaču. Pečemo jo 15 do 20 minut, da se malo zmehča in začne karamelizirati. Po cvetači posujemo grobo nasekljane lešnike in pečemo še 5 minut, da se lešniki rahlo popražijo in je cvetača pečena.
Medtem v veliki količini osoljene vode skuhamo testenine po navodilih na embalaži. Kuhane testenine odcedimo, malo vode, v kateri smo jih kuhali, pa prihranimo. Odcejene testenine vrnemo v lonec.
Pekač vzamemo iz pečice in cvetačo ter lešnike dodamo testeninam. Med testenine vmešamo še parmezan, stepeni jajci, smetano, nasekljan peteršilj in eno žlico vode, v kateri so se kuhale. Temperatura testenin bi morala zadostovati, da se jajce dovolj skuha, ne da bi ga pražili (dobiti moramo kremasto omako, ki se lepo oprime testenin, jajca ne smejo zakrkniti). Če je omaka pregosta, dodamo še malo prihranjene vode od kuhanja. Po potrebi dodatno začinimo in postrežemo.