
Tisočlistna torta
Millefoglie
Tisočlistna torta
Millefoglie

Sestavine
- 500 g listnatega testa
- voda
- 1 žlica sladkorja
- 20 g masla
- 4 dl sladke smetane
- 40 g sladkorja v prahu
- 200 g jedilne čokolade
- 100 g naribanih praženih lešnikov
- sesekljani praženi lešniki za posip
krema
- 5 dl mleka
- 120 g sladkorja
- 1 vaniljev strok
- lupina 1 neškropljene pomaranče
- 3 rumenjaki
- 50 g moke
- 3 listi želatine
- 0,3 dl ruma

Rjavčki - preprost recept, ki vedno navduši
Sočni, bogati in v sredini še nekoliko mehki - taki so popolni rjavčki!

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.
Sestavine
- 500 g listnatega testa
- voda
- 1 žlica sladkorja
- 20 g masla
- 4 dl sladke smetane
- 40 g sladkorja v prahu
- 200 g jedilne čokolade
- 100 g naribanih praženih lešnikov
- sesekljani praženi lešniki za posip
krema
- 5 dl mleka
- 120 g sladkorja
- 1 vaniljev strok
- lupina 1 neškropljene pomaranče
- 3 rumenjaki
- 50 g moke
- 3 listi želatine
- 0,3 dl ruma
Postopek
Listnato testo odtalimo in ga tanko razvaljamo na štiri okrogle plošče premera 26 cm. Prebodemo ga z vilicami, premažemo z vodo, potresemo s sladkorjem in pečemo 15 min na 200 °C. Ko so plošče pečene, jih rahlo obtežimo, da ostanejo ravne, in jih ohladimo.
Štiri decilitre mleka zavremo s polovico sladkorja, nastrgano pomarančno lupino in sredico vaniljevega stroka. Rumenjake in preostali sladkor premešamo, da se sladkor raztopi. Dodamo presejano moko in preostalo hladno mleko. Zmes gladko razmešamo, prilijemo precejeno vrelo vaniljino mleko in kuhamo, tako da vre približno 5 minut. V vrelo kremo umešamo v mrzli vodi namočeno in ožeto želatino in rum. Kuhano kremo povrhu namažemo z maslom, da se ne naredi skorjica, in ohladimo.

Sladko smetano stepemo s sladkorjem in jo umešamo v ohlajeno vaniljino kremo. Tretjino kreme prestavimo v drugo posodo in ji primešamo naribane pražene lešnike, v ostalo kremo pa umešamo 150 g stopljene jedilne čokolade. Iz pečenih plasti testa z obročem za torto izrežemo kroge premera 22 cm. Na prvo plast testa nabrizgamo z brizgalno vrečko z ravnim nastavkom kupčke čokoladne kreme, pokrijemo z drugo plastjo, nabrizgamo kupčke lešnikove kreme, pokrijemo s tretjo plastjo in ponovno nabrizgamo čokoladno kremo. Torto pokrijemo s četrto plastjo testa, jo premažemo s preostalo raztopljeno čokolado in potresemo s sesekljanimi praženimi lešniki. Za nekaj časa jo damo v hladilnik, da se krema strdi.
