
Telečji zrezek in priželjc na cimetovi skorjici
Telečji zrezek in priželjc na cimetovi skorjici

Sestavine
- 400 g telečjega priželjca (skrbno očiščenega)
- 4 telečji zrezki po 120 g
- sol
- poper
- moka
- olje in maslo za peko
- 4 cimetove skorjice
- mleti cimet
- 2,5 dl rjave telečje omake
- hladno maslo za omako
- krompir, korenček, cvetki cvetače in brokolija za prilogo
Preberite tudi

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.

Božanski cheesecake s češnjami
Sočen cheesecake s svežimi češnjami – preprosta sezonska sladica, ki vas bo navdušila.

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?
Sestavine
- 400 g telečjega priželjca (skrbno očiščenega)
- 4 telečji zrezki po 120 g
- sol
- poper
- moka
- olje in maslo za peko
- 4 cimetove skorjice
- mleti cimet
- 2,5 dl rjave telečje omake
- hladno maslo za omako
- krompir, korenček, cvetki cvetače in brokolija za prilogo
Postopek
Priželjc namakamo 6 do 8 ur v hladni vodi. Nato ga pristavimo v sveži vodi in počasi segrejemo na 85 °C. Pri tej temperaturi dobi priželjc lepo belo barvo. Vzamemo ga iz vode, razrežemo na štiri kose ter solimo, popramo in pomokamo.
Telečje zrezke prav tako začinimo in pomokamo. Obe vrsti zrezkov popečemo v mešanici olja in masla. Na vsako cimetovo skorjico nataknemo po eno rezino priželjca in en telečji zrezek. Pečemo v prej ogreti pečici pri 160 °C približno 12 minut. Vmes večkrat prelijemo s sokom od pečenja.
Meso vzamemo iz pekača in na toplem prihranimo. Sok od pečenja potresemo s ščepcem cimeta in dolijemo telečjo omako. Omako nekoliko povremo, pretlačimo, izboljšamo z maslom in po okusu začinimo.
Rezine priželjca in telečje zrezke serviramo s pripravljeno omako na tople krožnike. Kot prilogo ponudimo na sopari kuhano zelenjavo.