
Telečji frikando na viničarski način
Telečji frikando na viničarski način

Sestavine
- 750 g telečjega frikandoja
- 1 čebula
- 2,5 dl rdečega vina
- 5 fino zdrobljenih brinovih jagod
- 10 zrn črnega popra
- 100 g prekajene gnjati
- 2 žlici olja
- 4 žlice šipkove marmelade
- 200 g črnega grozdja
- sol
- poper

To sta trenutno najbolj trendi pijači za večerna druženja
Ste se že vrnili s počitnic ali pa jih boste letos zaradi premalo denarja in preveč dela izpustili?

S to sestavino, ki jo imate v shrambi, lahko v receptih zamenjajte beljake
Majoneza brez jajc? Meringa brez beljakov? Skrivnost je akvafaba (aquafaba) – čudežna tekočina iz pločevinke čičerike.

Picerija Parma: prima časovni stroj s hibridnim delovanjem
V Ljubljani smo v neposredni bližini Cankarjevega doma obiskali najbolj legendarno picerijo na naših tleh.
Sestavine
- 750 g telečjega frikandoja
- 1 čebula
- 2,5 dl rdečega vina
- 5 fino zdrobljenih brinovih jagod
- 10 zrn črnega popra
- 100 g prekajene gnjati
- 2 žlici olja
- 4 žlice šipkove marmelade
- 200 g črnega grozdja
- sol
- poper
Postopek
Meso damo v primerno posodo. Čebulo olupimo in narežemo na drobne kocke. Rdeče vino pomešamo s čebulo, brinovimi jagodami in poprovimi zrni. Meso prelijemo s pripravljeno marinado in pustimo v pokriti posodi na hladnem 24 ur. Potem vzamemo meso iz marinade in ga osušimo.
Slanino narežemo na ozke trakove, jih popečemo na vročem olju in dodamo meso. Nato meso na vseh straneh močno popečemo, prelijemo z marinado (če je potrebno, dolijemo malo jušne osnove) in pokrito dušimo v prej segreti pečici pri 160 °C približno 40 minut.
Meso vzamemo iz pečice in ga na toplem prihranimo. Omako precedimo skozi gosto cedilo, povremo do primerne gostote, vmešamo šipkovo marmelado in odstavimo. Grozdje operemo, jagode razpolovimo in odstranimo koščice, potem pa grozdje vmešamo v omako, ki jo po okusu še začinimo s soljo in poprom. Meso narežemo na tanke rezine in postrežemo s pripravljeno omako.