
Solata iz paradižnika, avokada in koruze s pinjenčevim prelivom
Solata iz paradižnika, avokada in koruze s pinjenčevim prelivom

Sestavine
- 125 g rustikalnega kruha, najbolje z drožmi (brez skorje)
- 2 žlici polnomastnega mleka
- 2 ½ žlice oljčnega olja
- 2 koruzna storža (lahko uporabimo tudi koruzo iz pločevinke)
- 2 velika zrela avokada
- sok 1 velike limete
- 2 mladi čebulici (po možnosti rdeči)
- 600 g paradižnikov (po možnosti različnih barv in velikosti)
- sol
- poper
preliv
- 115 g majoneze
- kanček dijonske gorčice
- ½ majhnega stroka česna
- 5 g drobnjaka
- 1,25 dl pinjenca

To so razlike med vrstami jogurta
Spoznajte različne vrste jogurta – čvrsti, tekoči, grški, labneh ... Uporabite jih v kuhinji in odkrijte nove okuse z jogurtom v glavni vlogi.

Odlične ideje, kako uporabiti med v slanih jedeh
Čeprav se med v receptih običajno uporabi pri pripravi sladkih jedi kot bolj zdrava alternativa kristalnemu sladkorju, se odlično znajde tudi v slanih jedeh, pa naj gre za meso, omake, testenine ali solate.

To sta trenutno najbolj trendi pijači za večerna druženja
Ste se že vrnili s počitnic ali pa jih boste letos zaradi premalo denarja in preveč dela izpustili?
Sestavine
- 125 g rustikalnega kruha, najbolje z drožmi (brez skorje)
- 2 žlici polnomastnega mleka
- 2 ½ žlice oljčnega olja
- 2 koruzna storža (lahko uporabimo tudi koruzo iz pločevinke)
- 2 velika zrela avokada
- sok 1 velike limete
- 2 mladi čebulici (po možnosti rdeči)
- 600 g paradižnikov (po možnosti različnih barv in velikosti)
- sol
- poper
preliv
- 115 g majoneze
- kanček dijonske gorčice
- ½ majhnega stroka česna
- 5 g drobnjaka
- 1,25 dl pinjenca
Postopek
Kruh natrgamo na koščke, ga damo v skledo ter prelijemo z mlekom in žlico vode. Koščki naj se namakajo 20 minut; nato jih rahlo ožmemo, da odcedimo nekaj odvečne tekočine, toda ne vse. V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja. Kruh popražimo na zmerni temperaturi in ga občasno obrnemo. Ko se zlato rjavo zapeče in dobi hrustljavo skorjo, znižamo temperaturo in počakamo, da se koščki dobro pregrejejo. Nato jih solimo, popramo, obrnemo ter pražimo še približno 15 minut. Pečico segrejemo na 200 °C.
Medtem v plitvem pekaču primemo koruzni storž, tako da stoji pokonci. Z ostrim nožem ga obrežemo in sproti odstranjujemo zrna. Enako storimo z drugim storžem. Zrna premešamo s ½ žlice olja ter malce soli in popra. Postavimo v pečico za 20 minut; po 15 minutah premešamo. Zrna naj bodo na robovih rahlo zapečena.
Pripravimo preliv. Česen nastrgamo, drobnjak narežemo na kratke koščke. Stresemo ju v skledo skupaj z majonezo in gorčico ter postopoma vmešamo pinjenec. Pazimo, da v mešanici ni grudic majoneze.
Čebulici očistimo in ju poševno narežemo na rezine. Paradižnike narežemo vodoravno ali jih razpolovimo, če so majhni. Avokada razpolovimo, jima odstranimo koščico in polovice narežemo. Avokadovim rezinam odstranimo lupino, jih damo v široko in plitvo servirno skledo ter prelijemo z limetinim sokom. Obrnemo jih ter jih solimo in popramo. Dodamo preostale sestavine in premešamo. Nekaj preliva prelijemo po solati, preostanek pa postrežemo v skledici.