
Počasi pečeno svinjsko pleče
Počasi pečeno svinjsko pleče

Sestavine
- 1 žlička črne melase
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 2 žlički dimljene paprike
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička gorčice v prahu
- 1 žlička čilija v prahu
- svinjsko pleče brez kosti, težko 2,7 kg
- 1 žlica morske soli
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1 žlička črne melase
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 2 žlički dimljene paprike
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička gorčice v prahu
- 1 žlička čilija v prahu
- svinjsko pleče brez kosti, težko 2,7 kg
- 1 žlica morske soli
Postopek
V skledici zmešamo melaso, jabolčni kis, papriko, kumin, gorčico v prahu in čili v prahu, da dobimo gladko pasto. Z ostrim nožem večkrat globoko zarežemo v kožo svinjskih pleč tako, da prerežemo skozi kožo in mast, ne pa skozi meso. Meso položimo v veliko posodo, stran s kožo naj bo spodaj, in ga premažemo s pasto. Pasto vtremo v meso, ne v maščobo. Pleče obrnemo, ga pokrijemo s folijo in damo v hladilnik, kjer ga mariniramo čez noč ali kar 24 ur, da je še okusnejše.
Pečico segrejemo na 150 °C. Svinjsko pleče položimo v globok pekač, stran s kožo naj bo tokrat zgoraj. V kožo vtremo žlico morske soli in v pekač prilijemo 5 dl vode. Tesno pokrijemo z aluminijasto folijo in v pečici pečemo 5 ur.
Folijo odstranimo, temperaturo v pečici pa povečamo na 200 °C. Pleče pečemo še 1 uro in 30 minut ali tako dolgo, da je meso zelo mehko, koža pa hrustljavo zapečena.
Pečeno meso vzamemo iz pekača, pokrijemo s folijo in pustimo počivati. Sokove, ki so se nabrali pri peki, prelijemo v vrč in pustimo, da se ločijo. Maščobno plast, ki se nabere na vrhu, odlijemo, preostale sokove pa prelijemo v veliko ponev. Sokove med mešanjem kuhamo na visoki temperaturi, da nastane gosta bogata omaka.
Ko je meso spočito, ga narežemo na rezine (zlahka bo šlo), hrustljavo skorjo pa nalomimo. Meso in skorjo prelijemo z omako in ponudimo z gorčičnim pirejem, medenim korenjem in mariniranim rdečim zeljem.