Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Osvežilna sestavljena solata

Osvežilna sestavljena solata

Čas priprave 35 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

tabuleh*

  • 80 g bulgurja
  • 80 g drobno sesekljanih listov mete
  • 80 g drobno sesekljanih listov peteršilja
  • 2 velika paradižnika
  • 1 rdeča čebula, drobno sesekljana
  • naribana lupina in sok 1 limone
  • 4 žlice oljčnega olja in še olje za pokapanje
  • sol
  • 1 pločevinka (400 g) kuhane čičerke
  • 400 g humusa (glej spodaj)
  • 200 g sira feta
  • pest črnih oliv brez koščic
  • majhna glava mehke zelene solate
  • lepinja ali čabata za prilogo

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

tabuleh*

  • 80 g bulgurja
  • 80 g drobno sesekljanih listov mete
  • 80 g drobno sesekljanih listov peteršilja
  • 2 velika paradižnika
  • 1 rdeča čebula, drobno sesekljana
  • naribana lupina in sok 1 limone
  • 4 žlice oljčnega olja in še olje za pokapanje
  • sol
  • 1 pločevinka (400 g) kuhane čičerke
  • 400 g humusa (glej spodaj)
  • 200 g sira feta
  • pest črnih oliv brez koščic
  • majhna glava mehke zelene solate
  • lepinja ali čabata za prilogo

Postopek

1

Najprej pripravimo tabuleh. Bulgur kuhamo v slani vodi 15 minut, da se zmehča. Odcedimo ga, v cedilu splaknemo z mrzlo vodo in pustimo, da se osuši. Paradižnik razpolovimo, odstranimo semenje in ga narežemo na kockice. Zmešamo ga z meto, peteršiljem, čebulo in bulgurjem. Olje zmešamo z limonovim sokom in lupino, solimo in s polivko začinimo bulgur.

2

Čičerko splaknemo in osušimo. V skledo zlagamo posamezne sestavine solate v plasteh. Po dnu sklede razporedimo humus, ga potresemo s čičerko, solimo in pokapljamo z malo oljčnega olja. Pokrijemo s tabulehom in nanj razporedimo olive in zdrobljeno feto. Dodamo še natrgane liste mehke solate.

3

Skledo pokrijemo s pokrovko ali folijo in v hladilniku hranimo do odhoda na piknik, vendar največ 24 ur. Posebej pripravimo olje, ki ga bomo nesli s seboj. Preden solato v naravi postrežemo, jo pokapljamo z oljčnim oljem, nato pa razporedimo na krožnike tako, da vsak dobi vse plasti iz sklede. Postrežemo z lepinjo ali čabato.

Nasvet

Humus

Pločevinko čičerke (400 g) odcedimo in tekočino prihranimo. V mikser damo čičerko s četrtino prihranjene tekočine, 4 žlice limoninega soka, žlico do dve tahinija (pasta iz prepraženih sezamovih semen), 2 strta stroka česna, pol žličke soli in 2 žlici oljčnega olja. Mešamo 3 do 5 minut da dobimo gladko pasto. Po potrebi dodamo še malo tekočine od čičerke.

Tabuleh

Tabuleh je tradicionalna osvežilna solata iz arabskih dežel ter dežel srednje in vzhodne Azije.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.