Kaj boste skuhali danes?
Osvežilna sestavljena solata
Osvežilna sestavljena solata
Sestavine
tabuleh*
- 80 g bulgurja
- 80 g drobno sesekljanih listov mete
- 80 g drobno sesekljanih listov peteršilja
- 2 velika paradižnika
- 1 rdeča čebula, drobno sesekljana
- naribana lupina in sok 1 limone
- 4 žlice oljčnega olja in še olje za pokapanje
- sol
- 1 pločevinka (400 g) kuhane čičerke
- 400 g humusa (glej spodaj)
- 200 g sira feta
- pest črnih oliv brez koščic
- majhna glava mehke zelene solate
- lepinja ali čabata za prilogo
Praznične jedi kljub celiakiji: slovenska voditeljica delila svoje recepte
Klavdija Winder Pantner, ki jo gledalci poznajo kot Veseljakovo voditeljico, sicer pa prepeva tudi v skupini Katrca, se v zasebnem življenju vsak dan sooča s celiakijo.
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Sestavine
tabuleh*
- 80 g bulgurja
- 80 g drobno sesekljanih listov mete
- 80 g drobno sesekljanih listov peteršilja
- 2 velika paradižnika
- 1 rdeča čebula, drobno sesekljana
- naribana lupina in sok 1 limone
- 4 žlice oljčnega olja in še olje za pokapanje
- sol
- 1 pločevinka (400 g) kuhane čičerke
- 400 g humusa (glej spodaj)
- 200 g sira feta
- pest črnih oliv brez koščic
- majhna glava mehke zelene solate
- lepinja ali čabata za prilogo
Postopek
Najprej pripravimo tabuleh. Bulgur kuhamo v slani vodi 15 minut, da se zmehča. Odcedimo ga, v cedilu splaknemo z mrzlo vodo in pustimo, da se osuši. Paradižnik razpolovimo, odstranimo semenje in ga narežemo na kockice. Zmešamo ga z meto, peteršiljem, čebulo in bulgurjem. Olje zmešamo z limonovim sokom in lupino, solimo in s polivko začinimo bulgur.
Čičerko splaknemo in osušimo. V skledo zlagamo posamezne sestavine solate v plasteh. Po dnu sklede razporedimo humus, ga potresemo s čičerko, solimo in pokapljamo z malo oljčnega olja. Pokrijemo s tabulehom in nanj razporedimo olive in zdrobljeno feto. Dodamo še natrgane liste mehke solate.
Skledo pokrijemo s pokrovko ali folijo in v hladilniku hranimo do odhoda na piknik, vendar največ 24 ur. Posebej pripravimo olje, ki ga bomo nesli s seboj. Preden solato v naravi postrežemo, jo pokapljamo z oljčnim oljem, nato pa razporedimo na krožnike tako, da vsak dobi vse plasti iz sklede. Postrežemo z lepinjo ali čabato.
Nasvet
Humus
Pločevinko čičerke (400 g) odcedimo in tekočino prihranimo. V mikser damo čičerko s četrtino prihranjene tekočine, 4 žlice limoninega soka, žlico do dve tahinija (pasta iz prepraženih sezamovih semen), 2 strta stroka česna, pol žličke soli in 2 žlici oljčnega olja. Mešamo 3 do 5 minut da dobimo gladko pasto. Po potrebi dodamo še malo tekočine od čičerke.
Tabuleh
Tabuleh je tradicionalna osvežilna solata iz arabskih dežel ter dežel srednje in vzhodne Azije.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zapečen ratatuj s kozjim sirom
Ratatuj (ratatouille) je provansalska jed iz poletne zelenjave in dišečih zelišč. Tokrat smo ga popestrili s kozjim sirom in sirovim bešamelom.
Gobovi kroketi
Marmorni kolač s češnjami
Sladka lazanja iz palačink
Čeprav so mesne lazanje najslajše, vas ta iz palačink prav zagotovo ne bo razočarala!