© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Svinjska pečenka v zeliščni skorjici z jabolčno omako

Nedeljska pečenka s pridihom jeseni. Sladica: jabolčna pita, seveda.

Svinjska pečenka v zeliščni skorjici z jabolčno omako

Nedeljska pečenka s pridihom jeseni. Sladica: jabolčna pita, seveda.

Čas priprave 2 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
svinjska-pecenka-v-zeliscni-skorjici-z-jabolcno-omako_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1,25 kg svinjine brez kosti (stegno)
  • 1 žlica zrnate gorčice
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 2 žlici nasekljanega timijana in nekaj vejic
  • 1 žlička nasekljanega žajblja
  • sol
  • črni poper
  • 80 g pršuta
  • olje
  • 3 korenčki
  • 6 majhnih krompirjev (500 g)
  • 2 rdeči čebuli
  • 12 strokov česna
  • 1 gomolj zelene (650 g)
  • ohrovt in grah za prilogo

omaka

  • 2 žlici koruznega škroba
  • 6 dl manj slane piščančje jušne osnove
  • 1 majhno zeleno jabolko
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 1,25 kg svinjine brez kosti (stegno)
  • 1 žlica zrnate gorčice
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 2 žlici nasekljanega timijana in nekaj vejic
  • 1 žlička nasekljanega žajblja
  • sol
  • črni poper
  • 80 g pršuta
  • olje
  • 3 korenčki
  • 6 majhnih krompirjev (500 g)
  • 2 rdeči čebuli
  • 12 strokov česna
  • 1 gomolj zelene (650 g)
  • ohrovt in grah za prilogo

omaka

  • 2 žlici koruznega škroba
  • 6 dl manj slane piščančje jušne osnove
  • 1 majhno zeleno jabolko

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Svinjini odstranimo vso maščobo, tako da nam ostane lep pust kos mesa. Premažemo ga z gorčico, začinimo s soljo in črnim poprom, posujemo z nasekljanimi zelišči in obložimo z rezinami pršuta.

2

Večji pekač premažemo z oljem in meso položimo na sredino. Korenje ostrgamo in ga razpolovimo po dolžini, nato ga prerežemo še po širini. Krompir olupimo in razpolovimo, čebulo pa narežemo na večje rezine. Zeleno olupimo in jo narežemo na 12 krhljev. Zelenjavo nato razporedimo okoli mesa, dodamo vejice timijana, rahlo solimo, poškropimo z oljem in pekač pokrijemo s folijo. Pečemo 1 uro, nato temperaturo povečamo na 220 °C. Folijo odstranimo, vse še enkrat poškropimo z oljem in pečemo še 20 minut.

3

Medtem pripravimo jabolčno omako. Koruzni škrob zmešamo z malo vode. Jušno osnovo segrejemo v ponvi, vmešamo škrobno zmes in kuhamo ter mešamo, da se osnova zgosti. Dodamo na kocke narezano olupljeno jabolko in kuhamo še 5 minut, da se kocke zmehčajo, vendar še ohranijo obliko.

4

Meso vzamemo iz pekača, sok, ki je nastal pri peki, pa zlijemo v omako. Zelenjavo ponovno poškropimo z oljem in jo pečemo še 20 minut (meso medtem pokrito počiva), da se hrustljavo zapeče. Meso postrežemo s pečeno zelenjavo in jabolčno omako. Kot prilogo lahko ponudimo tudi kuhan ohrovt in grah ali svežo solato.

Priljubljeni recepti

Čokoladni tartufi z meto in čilijem

Enostavne okusne čokoladne kroglice

20 min
Enostavno

Sirov kolač s češnjevim džemom

Sirov kolač smo tokrat obogatili s sočnim džemom

1 h 45 min
Enostavno

Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi

Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer

15 min
Enostavno

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

1 h 30 min
Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.