
Rižota s porom in rakci
Rižota s porom in rakci

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 30 g masla
- 140 g riža za rižoto
- 2 pora (le beli deli)
- 1 dl belega vina
- 4 dl vroče zelenjavne jušne osnove
- 60 g vloženih rakcev
- sol
- poper
- peteršilj za posip

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 30 g masla
- 140 g riža za rižoto
- 2 pora (le beli deli)
- 1 dl belega vina
- 4 dl vroče zelenjavne jušne osnove
- 60 g vloženih rakcev
- sol
- poper
- peteršilj za posip
Postopek
Por očistimo in bele dele narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo olje in polovico masla, dodamo riž in ga počasi pražimo, da postekleni. Nato dodamo por in belo vino. Mešamo toliko časa, da vino skoraj povsem izhlapi.
Dodamo vročo jušno osnovo, zavremo in ob občasnem mešanju kuhljamo nepokrito 12 do 15 minut, da se riž zmehča in vsrka skoraj vso tekočino. Začinimo po okusu ter dodamo kuhane rakce in preostalo maslo. Mešamo, da se rakci segrejejo in maslo razpusti. Rižoto razdelimo na dva krožnika in potresemo s sesekljanim peteršiljem.