
Kaj boste skuhali danes?
Jelenova pečenka z bučo in sečuansko soljo
Malce drugačna jesenska pojedina
Jelenova pečenka z bučo in sečuansko soljo
Malce drugačna jesenska pojedina

Sestavine
- 1 manjša buča
- 3 podolgovate šalotke
- 600 g jelenove ledvene pečenke brez kosti
- 8 žajbljevih listov
- 0,6 dl javorovega sirupa
- 40 g masla
- sol
- kanec olja
sečuanska sol
- 10 zrn sečuanskega popra
- 1 žlica grobe morske soli
- 1 žlička sesekljanega rožmarina

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 1 manjša buča
- 3 podolgovate šalotke
- 600 g jelenove ledvene pečenke brez kosti
- 8 žajbljevih listov
- 0,6 dl javorovega sirupa
- 40 g masla
- sol
- kanec olja
sečuanska sol
- 10 zrn sečuanskega popra
- 1 žlica grobe morske soli
- 1 žlička sesekljanega rožmarina
Postopek
Bučo olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na krhlje. Šalotko olupimo in po dolgem prerežemo. Mesu obrežemo maščobo in kite.
Pečico segrejemo na 190 °C. Bučne krhlje, žajbljeve liste, javorov sirup in šalotko damo v pekač ter dobro zmešamo z rokami, da je vse obdano s sirupom. Dodamo polovico masla in posolimo, nato pečemo 45 minut ali toliko časa, da je buča mehka.
Ko je buča v pečici, segrejemo ponev, dodamo kanec olja in preostalo maslo. Ko se začne peniti, v ponev položimo meso in ga kar se da na hitro popečemo. Odstavimo z ognja in prihranimo.
Ko je buča mehka, nanjo položimo meso, pekač vrnemo v pečico in pečemo še 15 do 20 minut.
Medtem v možnarju zdrobimo sečuanski poper, sol in rožmarin, da dobimo začimbno sol. Ko je meso pečeno, pekač vzamemo iz pečice in pustimo počivati 10 minut. Med počivanjem meso premažemo z ostanki maščobe v ponvi in obilno posujemo z začimbno soljo. Meso narežemo na rezine ter postrežemo z bučo in šalotko.
Priljubljeni recepti
Medeno-sezamov sir za žar s čilijevim jogurtom in piro
Sir za žar je tako dober in vsestranski, da nas navdušuje tudi v drugih jedeh.