
Sestavine
- 150 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
- ščepec soli
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
- 3 jajca
- 2 rumenjaka
- šilce hruškovega žganja
- 2 žlici kakava v prahu
- 250 g gladke moke
- noževa konica pecilnega praška
- 1,5 dl mleka
- 6–8 čvrstih debelih hrušk
- sladkor v prahu za posip

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 150 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
- ščepec soli
- ½ zavitka vaniljevega sladkorja
- 3 jajca
- 2 rumenjaka
- šilce hruškovega žganja
- 2 žlici kakava v prahu
- 250 g gladke moke
- noževa konica pecilnega praška
- 1,5 dl mleka
- 6–8 čvrstih debelih hrušk
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Mlačno maslo močno penasto umešamo s sladkorjem v prahu, soljo in vaniljevim sladkorjem. Postopoma vmešamo jajca in oba rumenjaka. Maso ponovno penasto stepemo in vmešamo hruškovo žganje. Moko presejemo s pecilnim praškom in kakavom, nato jo po žlicah, izmenično z mlekom, vmešamo v masleno zmes. Ognjevaren model obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180 °C.
Hruške operemo, o lupimo, razpolovimo in odstranimo peščišča. Kakavovo maso napolnimo v model; površino lepo zgladimo in tesno obložimo s hruškami, ki morajo biti z rezno stranjo obrnjene navzgor. Kolač pečemo v prej ogreti pečici približno 50 minut; nato naj se v modlu ohladi. Dobro ohlajen kolač vzamemo iz modla, odstranimo papir, rahlo potresemo s sladkorjem v prahu in razrežemo na primerne kose.