
Srnji oreh z blitvinimi špecli
Presenetite družino s srnjim orehom
Srnji oreh z blitvinimi špecli
Presenetite družino s srnjim orehom

Sestavine
- 2 srnja oreha po 350 g
- 2 lovorova lista
- 5 zdrobljenih brinovih jagod
- 1 žlica olja
- 2 dl divjačinske jušne osnove
- 1 žlica sladke smetane
- majaron
- 4 hruške
- 1 žlička kristalnega sladkorja
- sok ½ limone
- 8 žličk marmelade iz brusnic, pomaranč ali mirabel
- lističi mete
- maslo za pretresanje
- majaron za okras (po želji)
blitvovi špecli
- sol
- poper
- 150 g pretlačene blitve
- 200 g moke
- 1 jajce
- ščepec muškatnega oreška
- mleko (po potrebi)
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 2 srnja oreha po 350 g
- 2 lovorova lista
- 5 zdrobljenih brinovih jagod
- 1 žlica olja
- 2 dl divjačinske jušne osnove
- 1 žlica sladke smetane
- majaron
- 4 hruške
- 1 žlička kristalnega sladkorja
- sok ½ limone
- 8 žličk marmelade iz brusnic, pomaranč ali mirabel
- lističi mete
- maslo za pretresanje
- majaron za okras (po želji)
blitvovi špecli
- sol
- poper
- 150 g pretlačene blitve
- 200 g moke
- 1 jajce
- ščepec muškatnega oreška
- mleko (po potrebi)
Postopek
Srnje meso poširamo (kuhamo tik pod vreliščem) približno 1 uro v rahlo osoljeni vodi, ki smo ji dodali lovor in brinove jagode. Meso vzamemo iz prevretka, ga osušimo ter začinimo s soljo in poprom. V pekaču segrejemo olje in meso z vseh strani popečemo do rjave barve; odstavimo in pustimo počivati vsaj 10 minut, nato meso na toplem prihranimo. V pekač dolijemo k soku od pečenja 2 dl divjačinske jušne osnove, zavremo, primešamo sladko smetano in po okusu začinimo.
Hruške operemo, olupimo, razpolovimo in odstranimo peščišča. Vodo zavremo s kristalnim sladkorjem in limonovim sokom. Dodamo hruškove polovice in rahlo kuhljamo 3 do 5 minut (odvisno od zrelosti sadja). Hruške poberemo iz prevretka in jih na toplem prihranimo (prevretek uporabimo za kompot).
Pripravimo še špecle. V skledi zmešamo vse sestavine in testo pustimo nekaj časa počivati. Potem ga skozi cedilo za vlivance nastrgamo v vrelo osoljeno vodo, nekaj minut kuhamo, nato pa odcedimo in pretresemo na vročem maslu.
Srnje meso narežemo na tanke rezine. Hruškove polovice obložimo s kupčki marmelade. Na krožnike serviramo rezine mesa z blitvovimi špecli, omako in hruškovimi polovicami. Jed okrasimo z vejicami majarona in ponudimo.
Nasvet
Špecli (Spätzle) so testenine iz mehkega testa, ki jih strgamo v vrelo vodo, skuhamo, hitro ohladimo, pretresemo na maslu in ponudimo k mesnim jedem z omako.