© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Zeleni zmešanček s špinačo, zelenim čajem in avokadom

Zeleni zmešanček s špinačo, zelenim čajem in avokadom

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Zeleni zmesancek s spinaco zelenim cajem in avokadom

Sestavine

  • 1 zrel avokado
  • 1 kivi
  • 1 jabolko
  • 150 g stebelne zelene
  • 50 g mlade špinače
  • 6 dl ohlajenega zelenega čaja
  • velika pest svežega peteršilja (ali 1 žlica suhega peteršilja)
  • 1 cm svežega ingverja (ali ½ žličke mletega)
  • sok ½ limete
  • 1 žlica oljčnega olja

Sestavine

  • 1 zrel avokado
  • 1 kivi
  • 1 jabolko
  • 150 g stebelne zelene
  • 50 g mlade špinače
  • 6 dl ohlajenega zelenega čaja
  • velika pest svežega peteršilja (ali 1 žlica suhega peteršilja)
  • 1 cm svežega ingverja (ali ½ žličke mletega)
  • sok ½ limete
  • 1 žlica oljčnega olja

Postopek

1

Avokado in kivi olupimo in narežemo na majhne koščke. Jabolko izkoščičimo, po želji ga tudi olupimo in narežemo na manjše kose. Stebelno zeleno operemo, jo olupimo z lupilnikom, da odstranimo nitke, ki potekajo po steblu, in jo narežemo na nekaj kosov. Špinačo in peteršilj dobro operemo. Ingver olupimo. Vse sestavine stresemo v zmogljiv mešalnik ali sokovnik in zmešamo.

Nasvet

  • Za pripravo zelenega zmešančka lahko uporabite tudi solato endivijo ali mlade koprive. Če na okus zelenja niste povsem navajeni, lahko dodate banano.
  • Če imate raje bistre sokove, uporabite sokovnik, toda v zmešančkih, ki jih pripravimo v mešalniku, ostanejo tudi vlaknine, ki ugodno vplivajo na telo, hkrati pa nas gosti napitki tudi bolj nasitijo in so zato primernejši za zajtrk ali malico. Če želite vnesti še več vlaknin, zmešančkom dodajte žlico lanenih semen ali ovsenih kosmičev.
  • Za kakovostne sokove in zmešančke potrebujemo zmogljive kuhinjske strojčke, ki lahko sestavine sesekljajo zelo na drobno, da dobimo primeren napitek. Drobno sesekljane sestavine so tudi lažje prebavljive.
  • Pri presnih sadno-zelenjavnih napitkih še posebej velja rek, da dobiš, kar daš. Najbolje je, če uporabimo sveže sezonsko sadje in zelenjavo ali kakovostno zamrznjeno, kadar svežega ni na voljo.

Priljubljeni recepti

Solata s peteršiljem in kaprami

Enostavna solata za osvežitev domačega nabora prilog

10 min
Enostavno

Koromačeva juha

Koromač se odlično obnese kot zelenjavna juha.

30 min
Enostavno

Brodet s česnovimi kruhki

1 h 25 min
Srednje zahtevno

Obrnjena pita s koreni, karameliziranimi orehi in modrim sirom

Čudovita obrnjena pita kot zelenjavna priloga

1 h 20 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.