
Zeleni zmešanček s špinačo, zelenim čajem in avokadom
Zeleni zmešanček s špinačo, zelenim čajem in avokadom

Sestavine
- 1 zrel avokado
- 1 kivi
- 1 jabolko
- 150 g stebelne zelene
- 50 g mlade špinače
- 6 dl ohlajenega zelenega čaja
- velika pest svežega peteršilja (ali 1 žlica suhega peteršilja)
- 1 cm svežega ingverja (ali ½ žličke mletega)
- sok ½ limete
- 1 žlica oljčnega olja
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 1 zrel avokado
- 1 kivi
- 1 jabolko
- 150 g stebelne zelene
- 50 g mlade špinače
- 6 dl ohlajenega zelenega čaja
- velika pest svežega peteršilja (ali 1 žlica suhega peteršilja)
- 1 cm svežega ingverja (ali ½ žličke mletega)
- sok ½ limete
- 1 žlica oljčnega olja
Postopek
Avokado in kivi olupimo in narežemo na majhne koščke. Jabolko izkoščičimo, po želji ga tudi olupimo in narežemo na manjše kose. Stebelno zeleno operemo, jo olupimo z lupilnikom, da odstranimo nitke, ki potekajo po steblu, in jo narežemo na nekaj kosov. Špinačo in peteršilj dobro operemo. Ingver olupimo. Vse sestavine stresemo v zmogljiv mešalnik ali sokovnik in zmešamo.
Nasvet
- Za pripravo zelenega zmešančka lahko uporabite tudi solato endivijo ali mlade koprive. Če na okus zelenja niste povsem navajeni, lahko dodate banano.
- Če imate raje bistre sokove, uporabite sokovnik, toda v zmešančkih, ki jih pripravimo v mešalniku, ostanejo tudi vlaknine, ki ugodno vplivajo na telo, hkrati pa nas gosti napitki tudi bolj nasitijo in so zato primernejši za zajtrk ali malico. Če želite vnesti še več vlaknin, zmešančkom dodajte žlico lanenih semen ali ovsenih kosmičev.
- Za kakovostne sokove in zmešančke potrebujemo zmogljive kuhinjske strojčke, ki lahko sestavine sesekljajo zelo na drobno, da dobimo primeren napitek. Drobno sesekljane sestavine so tudi lažje prebavljive.
- Pri presnih sadno-zelenjavnih napitkih še posebej velja rek, da dobiš, kar daš. Najbolje je, če uporabimo sveže sezonsko sadje in zelenjavo ali kakovostno zamrznjeno, kadar svežega ni na voljo.