
Zeleni zmešanček s špinačo, zelenim čajem in avokadom
Zeleni zmešanček s špinačo, zelenim čajem in avokadom

Sestavine
- 1 zrel avokado
- 1 kivi
- 1 jabolko
- 150 g stebelne zelene
- 50 g mlade špinače
- 6 dl ohlajenega zelenega čaja
- velika pest svežega peteršilja (ali 1 žlica suhega peteršilja)
- 1 cm svežega ingverja (ali ½ žličke mletega)
- sok ½ limete
- 1 žlica oljčnega olja

Različne vrste mete: kdaj uporabiti katero?
Z mesecem majem se je začela sezona obiranja mete, ki bo trajala vse do pozne jeseni. Toda, ali ste vedeli, da poznamo več vrst tega osvežilnega zelišča?

Najboljše sladice s češnjami: pite in kolači, cheesecake, sladoled
Maj je že prinesel prve češnje! Odkrijte najboljše sladice – lahke, sočne in popolne za vsako priložnost, od piknika do nedeljskega kosila. .

To je stročnica, polna beljakovin, na katero smo skoraj pozabili
Bob je znova priljubljen: bogat z beljakovinami, vsestransko uporaben in izvrstnega okusa. Preverite recepte in ideje za pripravo domačih jedi z bobom.
Sestavine
- 1 zrel avokado
- 1 kivi
- 1 jabolko
- 150 g stebelne zelene
- 50 g mlade špinače
- 6 dl ohlajenega zelenega čaja
- velika pest svežega peteršilja (ali 1 žlica suhega peteršilja)
- 1 cm svežega ingverja (ali ½ žličke mletega)
- sok ½ limete
- 1 žlica oljčnega olja
Postopek
Avokado in kivi olupimo in narežemo na majhne koščke. Jabolko izkoščičimo, po želji ga tudi olupimo in narežemo na manjše kose. Stebelno zeleno operemo, jo olupimo z lupilnikom, da odstranimo nitke, ki potekajo po steblu, in jo narežemo na nekaj kosov. Špinačo in peteršilj dobro operemo. Ingver olupimo. Vse sestavine stresemo v zmogljiv mešalnik ali sokovnik in zmešamo.
Nasvet
- Za pripravo zelenega zmešančka lahko uporabite tudi solato endivijo ali mlade koprive. Če na okus zelenja niste povsem navajeni, lahko dodate banano.
- Če imate raje bistre sokove, uporabite sokovnik, toda v zmešančkih, ki jih pripravimo v mešalniku, ostanejo tudi vlaknine, ki ugodno vplivajo na telo, hkrati pa nas gosti napitki tudi bolj nasitijo in so zato primernejši za zajtrk ali malico. Če želite vnesti še več vlaknin, zmešančkom dodajte žlico lanenih semen ali ovsenih kosmičev.
- Za kakovostne sokove in zmešančke potrebujemo zmogljive kuhinjske strojčke, ki lahko sestavine sesekljajo zelo na drobno, da dobimo primeren napitek. Drobno sesekljane sestavine so tudi lažje prebavljive.
- Pri presnih sadno-zelenjavnih napitkih še posebej velja rek, da dobiš, kar daš. Najbolje je, če uporabimo sveže sezonsko sadje in zelenjavo ali kakovostno zamrznjeno, kadar svežega ni na voljo.