
Kaj boste skuhali danes?
Spomladanska piščančja pečenka
Spomladanska piščančja pečenka

Sestavine
- 1,6-kilogramski piščanec iz proste reje
- 50 g zmehčanega masla
- 500 g mladega manjšega krompirja
- 1 žlica oljčnega olja
- 150 g mladega manjšega korenja
- 150 g oluščenega boba
- 100 g graha
- sol
- poper
- pest grobo nasekljanih zelišč (meta, pehtran, peteršilj, drobnjak ...) za posip

Slovenska chefinja z zeleno Michellinovo zvezdico
Ksenija Mahorčič je ena redkih dam v slovenski vrhunski kulinariki se lahko pohvali z zeleno Michelinovo zvezdico. Ustvarja v vasici Rodik med Brkini in Krasom.

Slastnih 7: naši najljubši recepti z mletim mesom
Sedaj, ko so se čevapčiči in burgerji pomaknili na stran, je čas, da na naših omizjih zasijejo dobrote iz mletega mesa, ki v hladnih dneh prinašajo toplino in ugodje.

Tako pripravite božanski pečen krompir
Popoln pečen krompir ima to čudežno lastnost, da je hkrati hrustljav in prijetno mehek. Z našimi večkrat preizkušenimi nasveti boste pripravili prav takšnega.
Sestavine
- 1,6-kilogramski piščanec iz proste reje
- 50 g zmehčanega masla
- 500 g mladega manjšega krompirja
- 1 žlica oljčnega olja
- 150 g mladega manjšega korenja
- 150 g oluščenega boba
- 100 g graha
- sol
- poper
- pest grobo nasekljanih zelišč (meta, pehtran, peteršilj, drobnjak ...) za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Celega očiščenega piščanca položimo v dovolj velik pekač. Na prsnem delu ločimo kožo od mesa tako, da prste potisnemo pod kožo in jo previdno dvignemo. Pod kožo damo nekaj zmehčanega masla in ga razporedimo po mesu, ne da bi poškodovali kožo. S preostalim maslom premažemo zunanjost piščanca. Dobro začinimo s soljo in poprom in ga pečemo pol ure.
Krompir operemo, ga prelijemo z oljem in dobro začinimo s soljo ter poprom. Dodamo ga v pekač k piščancu, ko se ta že pol ure peče. Krompir prelijemo s sokom, ki je nastal pri peki piščanca, in pekač postavimo v pečico za naslednje pol ure.
Korenje operemo, ostrgamo ali olupimo in po polurni peki dodamo piščancu. Vse skupaj pečemo še 20 minut.
Nato preverimo, ali je piščanec pečen. Zabodemo ga v stegno, in če iz njega priteče bister sok, je pečen. V pekač damo še bob in grah ter pečemo še 5 minut. Vse skupaj vzamemo iz pečice in ohlapno prekrijemo z aluminijasto folijo. Pustimo počivati 10 minut, nato jed posujemo s svežimi zelišči in ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Losos v plaščku, nadevan z rižem in špinačo
Morski list z grahom in školjkami
Solata z rukolo, meto in bobom
Toskanska zelenjavna enolončnica
Znamenita acquacotta je temelj t. i. kuhinje revnih (cucina povera), a njen okus je še kako bogat!