
Spomladanska piščančja pečenka
Spomladanska piščančja pečenka

Sestavine
- 1,6-kilogramski piščanec iz proste reje
- 50 g zmehčanega masla
- 500 g mladega manjšega krompirja
- 1 žlica oljčnega olja
- 150 g mladega manjšega korenja
- 150 g oluščenega boba
- 100 g graha
- sol
- poper
- pest grobo nasekljanih zelišč (meta, pehtran, peteršilj, drobnjak ...) za posip

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 1,6-kilogramski piščanec iz proste reje
- 50 g zmehčanega masla
- 500 g mladega manjšega krompirja
- 1 žlica oljčnega olja
- 150 g mladega manjšega korenja
- 150 g oluščenega boba
- 100 g graha
- sol
- poper
- pest grobo nasekljanih zelišč (meta, pehtran, peteršilj, drobnjak ...) za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Celega očiščenega piščanca položimo v dovolj velik pekač. Na prsnem delu ločimo kožo od mesa tako, da prste potisnemo pod kožo in jo previdno dvignemo. Pod kožo damo nekaj zmehčanega masla in ga razporedimo po mesu, ne da bi poškodovali kožo. S preostalim maslom premažemo zunanjost piščanca. Dobro začinimo s soljo in poprom in ga pečemo pol ure.
Krompir operemo, ga prelijemo z oljem in dobro začinimo s soljo ter poprom. Dodamo ga v pekač k piščancu, ko se ta že pol ure peče. Krompir prelijemo s sokom, ki je nastal pri peki piščanca, in pekač postavimo v pečico za naslednje pol ure.
Korenje operemo, ostrgamo ali olupimo in po polurni peki dodamo piščancu. Vse skupaj pečemo še 20 minut.
Nato preverimo, ali je piščanec pečen. Zabodemo ga v stegno, in če iz njega priteče bister sok, je pečen. V pekač damo še bob in grah ter pečemo še 5 minut. Vse skupaj vzamemo iz pečice in ohlapno prekrijemo z aluminijasto folijo. Pustimo počivati 10 minut, nato jed posujemo s svežimi zelišči in ponudimo.