Kaj boste skuhali danes?
Spomladanska piščančja pečenka
Spomladanska piščančja pečenka
Sestavine
- 1,6-kilogramski piščanec iz proste reje
- 50 g zmehčanega masla
- 500 g mladega manjšega krompirja
- 1 žlica oljčnega olja
- 150 g mladega manjšega korenja
- 150 g oluščenega boba
- 100 g graha
- sol
- poper
- pest grobo nasekljanih zelišč (meta, pehtran, peteršilj, drobnjak ...) za posip
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 1,6-kilogramski piščanec iz proste reje
- 50 g zmehčanega masla
- 500 g mladega manjšega krompirja
- 1 žlica oljčnega olja
- 150 g mladega manjšega korenja
- 150 g oluščenega boba
- 100 g graha
- sol
- poper
- pest grobo nasekljanih zelišč (meta, pehtran, peteršilj, drobnjak ...) za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Celega očiščenega piščanca položimo v dovolj velik pekač. Na prsnem delu ločimo kožo od mesa tako, da prste potisnemo pod kožo in jo previdno dvignemo. Pod kožo damo nekaj zmehčanega masla in ga razporedimo po mesu, ne da bi poškodovali kožo. S preostalim maslom premažemo zunanjost piščanca. Dobro začinimo s soljo in poprom in ga pečemo pol ure.
Krompir operemo, ga prelijemo z oljem in dobro začinimo s soljo ter poprom. Dodamo ga v pekač k piščancu, ko se ta že pol ure peče. Krompir prelijemo s sokom, ki je nastal pri peki piščanca, in pekač postavimo v pečico za naslednje pol ure.
Korenje operemo, ostrgamo ali olupimo in po polurni peki dodamo piščancu. Vse skupaj pečemo še 20 minut.
Nato preverimo, ali je piščanec pečen. Zabodemo ga v stegno, in če iz njega priteče bister sok, je pečen. V pekač damo še bob in grah ter pečemo še 5 minut. Vse skupaj vzamemo iz pečice in ohlapno prekrijemo z aluminijasto folijo. Pustimo počivati 10 minut, nato jed posujemo s svežimi zelišči in ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Mali prikupni zalogaji za vso družino
Pujski za srečo: Ko iščete način, kako v svojo kuhinjo vnesti kanček igrivosti in sreče, so pujski popolna izbira.