
Spomladanska zelenjavna juha
Lahka, zdrava, osvežilna in krepčilna
Spomladanska zelenjavna juha
Lahka, zdrava, osvežilna in krepčilna

Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 večji ali 2 manjša pora
- 2 stebli zelene
- 2 krompirja
- 2 bučki
- 4 stroki česna
- 1 liter zelenjavne jušne osnove
- 250 g špargljev brez lesenih koncev
- 100 g svežega ali zamrznjenega graha
- 200 g izluščenega boba
- šopek nasekljane bazilike
- sol
- poper
- hrustljav kruh, ko postrežemo

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.

Še en okusen način, da porabite bučke z vrta
Če se vam je na vrtu nabralo preveč bučk – predvsem tistih, ki so vam med dopustom ušle izpod nadzora – jih lahko uporabite nekoliko drugače kot običajno.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 večji ali 2 manjša pora
- 2 stebli zelene
- 2 krompirja
- 2 bučki
- 4 stroki česna
- 1 liter zelenjavne jušne osnove
- 250 g špargljev brez lesenih koncev
- 100 g svežega ali zamrznjenega graha
- 200 g izluščenega boba
- šopek nasekljane bazilike
- sol
- poper
- hrustljav kruh, ko postrežemo
Postopek
Por temeljito operemo in narežemo, stebli zelene in šparglje nasekljamo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Bučki razrežemo na 4 dele po dolžini, nato na rezine. Česen olupimo in nasekljamo. Po želji bobu odstranimo kožice.
V večji posodi segrejemo olje, dodamo por in zeleno ter na srednji temperaturi pražimo 4 minute, priložimo krompir in pražimo še 4 minute, nato dodamo bučke in česen. Na nizki temperaturi vse skupaj pražimo še 5 minut.
Prilijemo jušno osnovo in pokrito počasi kuhamo 10 minut. Dodamo šparglje, grah in bob ter kuhamo še 4 minute, da se zelenjava skuha. Primešamo nasekljano baziliko in začinimo s soljo in poprom. Posujemo z listi bazilike in postrežemo s kruhom.