
Kaj boste skuhali danes?
Rižota z grahom in bobom
Vsa zelena in sveža ...
Rižota z grahom in bobom
Vsa zelena in sveža ...

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g hladnega masla
- 1 manjša sesekljana čebula ali 2 šalotki
- 175 g riža za rižoto
- 1 dl belega vina
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 50 g naribanega parmezana
- 200 g svežega oluščenega graha (pribl. 1 kg v strokih)
- 200 g svežega oluščenega boba (pribl. 1 kg v strokih)
- sol
- poper

Vam zmanjkuje časa? Poskusite te večerje, ki so gotove v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!

Tako okusen, da se stopi v ustih: zavitek, ki ga morate poskusiti
Ob pripravi jedilnika za posebne priložnosti se v mislih hitro zatečemo k večjim kosom mesa, morda še k ribam ali morskim sadežem, tokrat pa nas je navdušil vegi zavitek.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g hladnega masla
- 1 manjša sesekljana čebula ali 2 šalotki
- 175 g riža za rižoto
- 1 dl belega vina
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 50 g naribanega parmezana
- 200 g svežega oluščenega graha (pribl. 1 kg v strokih)
- 200 g svežega oluščenega boba (pribl. 1 kg v strokih)
- sol
- poper
Postopek
V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje in četrtino masla. Dodamo nasekljano čebulo in pražimo, da se zmehča in postekleni; to traja približno 4 do 5 minut. Vmešamo riž in tudi tega pražimo 2 minuti. Ogenj zvišamo, prilijemo vino in vse skupaj zavremo ter pokuhamo, da alkohol izpari.
Ko alkohol izpari, ogenj z manjšamo in rižu dodamo malo juhe. Ko riž popije vso tekočino, dodamo še zajemalko juhe, to ponavljamo, dokler se riž ne skuha. Vmes večkrat premešamo. Vse skupaj naj traja 16 do 20 minut, odvisno od riža, ki smo ga uporabili.
V večji kozici zavremo vodo s soljo in v njej 2 do 3 minute blanširamo grah in bob, nato vodo odcedimo, grah in bob pa prihranimo. Rižoto odstavimo z ognja in ji vmešamo na kocke narezano maslo, parmezan, grah in bob. Solimo in popramo po okusu ter postrežemo.
Nasvet
Prvi spomladanski bob je mehek in sladek, zato je najbolje, da ga uporabimo čim preprosteje; vmešamo ga v rižoto, tik preden je kuhana, ali pa ga uporabimo v sezonski solati.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pesna rižota z rezinami piščančjega fileja
Telečji in paprikovi zvitki
Ponvičnik »dutch baby« s pijanimi češnjami
Ta ponvičnik ni holandski, kot bi lahko sklepali po imenu, ampak ameriški. Poznajo ga že dolgo, zdaj pa doživlja pravi preporod.