Kaj boste skuhali danes?
Rižota z grahom in bobom
Vsa zelena in sveža ...
Rižota z grahom in bobom
Vsa zelena in sveža ...
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g hladnega masla
- 1 manjša sesekljana čebula ali 2 šalotki
- 175 g riža za rižoto
- 1 dl belega vina
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 50 g naribanega parmezana
- 200 g svežega oluščenega graha (pribl. 1 kg v strokih)
- 200 g svežega oluščenega boba (pribl. 1 kg v strokih)
- sol
- poper
Nove ideje za fina kosila, pripravljena v pol ure
Čas hiti mimo, mi pa z njim – a kljub hitenju si lahko privoščimo okusno domače kosilo. Preglejte pestre recepte za kosila, pripravljena, kot bi mignil.
Če se bojite priprave potice, izberite to martinovo sladico
Kar nekoliko nenavadno bi bilo, če po krepki martinovi pojedini ne bi postregli še sladice. Tokrat smo se odločili za malce manj klasičen aromatičen makov venec.
Kaj pomenijo funkcije pečice in katero izbrati?
Koliko funkcij svoje pečice uporabljate? Stavimo, da samo eno ali dve. Spoznajte, kaj pomenijo nastavitve in kako z njimi izboljšati peko kruha, mesa ali peciva.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g hladnega masla
- 1 manjša sesekljana čebula ali 2 šalotki
- 175 g riža za rižoto
- 1 dl belega vina
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 50 g naribanega parmezana
- 200 g svežega oluščenega graha (pribl. 1 kg v strokih)
- 200 g svežega oluščenega boba (pribl. 1 kg v strokih)
- sol
- poper
Postopek
V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje in četrtino masla. Dodamo nasekljano čebulo in pražimo, da se zmehča in postekleni; to traja približno 4 do 5 minut. Vmešamo riž in tudi tega pražimo 2 minuti. Ogenj zvišamo, prilijemo vino in vse skupaj zavremo ter pokuhamo, da alkohol izpari.
Ko alkohol izpari, ogenj z manjšamo in rižu dodamo malo juhe. Ko riž popije vso tekočino, dodamo še zajemalko juhe, to ponavljamo, dokler se riž ne skuha. Vmes večkrat premešamo. Vse skupaj naj traja 16 do 20 minut, odvisno od riža, ki smo ga uporabili.
V večji kozici zavremo vodo s soljo in v njej 2 do 3 minute blanširamo grah in bob, nato vodo odcedimo, grah in bob pa prihranimo. Rižoto odstavimo z ognja in ji vmešamo na kocke narezano maslo, parmezan, grah in bob. Solimo in popramo po okusu ter postrežemo.
Nasvet
Prvi spomladanski bob je mehek in sladek, zato je najbolje, da ga uporabimo čim preprosteje; vmešamo ga v rižoto, tik preden je kuhana, ali pa ga uporabimo v sezonski solati.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Jabolka s kosmiči v kozarčkih
Kolački z ameriškimi orehi
Aromatična ameriška sladica za hladne dni. Kdor nima pekanov, naj uporabi kar navadne orehe.
Čokoladni mafini
Pripravite slastne čokoladne mafine - tako preprosti so, da se jih lahko lotijo celo otroci.