
Rižota z grahom in bobom
Vsa zelena in sveža ...
Rižota z grahom in bobom
Vsa zelena in sveža ...

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g hladnega masla
- 1 manjša sesekljana čebula ali 2 šalotki
- 175 g riža za rižoto
- 1 dl belega vina
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 50 g naribanega parmezana
- 200 g svežega oluščenega graha (pribl. 1 kg v strokih)
- 200 g svežega oluščenega boba (pribl. 1 kg v strokih)
- sol
- poper

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g hladnega masla
- 1 manjša sesekljana čebula ali 2 šalotki
- 175 g riža za rižoto
- 1 dl belega vina
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 50 g naribanega parmezana
- 200 g svežega oluščenega graha (pribl. 1 kg v strokih)
- 200 g svežega oluščenega boba (pribl. 1 kg v strokih)
- sol
- poper
Postopek
V veliki kozici na srednji temperaturi segrejemo olje in četrtino masla. Dodamo nasekljano čebulo in pražimo, da se zmehča in postekleni; to traja približno 4 do 5 minut. Vmešamo riž in tudi tega pražimo 2 minuti. Ogenj zvišamo, prilijemo vino in vse skupaj zavremo ter pokuhamo, da alkohol izpari.
Ko alkohol izpari, ogenj z manjšamo in rižu dodamo malo juhe. Ko riž popije vso tekočino, dodamo še zajemalko juhe, to ponavljamo, dokler se riž ne skuha. Vmes večkrat premešamo. Vse skupaj naj traja 16 do 20 minut, odvisno od riža, ki smo ga uporabili.
V večji kozici zavremo vodo s soljo in v njej 2 do 3 minute blanširamo grah in bob, nato vodo odcedimo, grah in bob pa prihranimo. Rižoto odstavimo z ognja in ji vmešamo na kocke narezano maslo, parmezan, grah in bob. Solimo in popramo po okusu ter postrežemo.
Nasvet
Prvi spomladanski bob je mehek in sladek, zato je najbolje, da ga uporabimo čim preprosteje; vmešamo ga v rižoto, tik preden je kuhana, ali pa ga uporabimo v sezonski solati.