
Divjačinski zrezki z omako stroganov in ocvrtim krompirčkom
Divjačinski zrezki z omako stroganov in ocvrtim krompirčkom

Sestavine
- 2 divjačinska steaka (srna, jelen), vsak pribl. 175 g
- 2 velika krompirja
- sončnično olje za cvrenje
omaka
- 2 žlici masla
- 1 majhna čebula
- 1 strok česna
- 250 g rjavih šampinjonov
- 1 žlička sladke mlete paprike
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1 žlička moke
- 2 žlici vinjaka (po želji)
- 2 dl goveje jušne osnove
- 4 žlice kisle smetane
- pest nasekljanega peteršilja
- sol
- poper

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.
Sestavine
- 2 divjačinska steaka (srna, jelen), vsak pribl. 175 g
- 2 velika krompirja
- sončnično olje za cvrenje
omaka
- 2 žlici masla
- 1 majhna čebula
- 1 strok česna
- 250 g rjavih šampinjonov
- 1 žlička sladke mlete paprike
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1 žlička moke
- 2 žlici vinjaka (po želji)
- 2 dl goveje jušne osnove
- 4 žlice kisle smetane
- pest nasekljanega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Pripravimo omako. Žlico masla segrejemo v veliki ponvi, dodamo nasekljano čebulo in jo na nizki temperaturi pražimo približno 10 minut, da se zmehča. Dodamo nasekljan česen in narezane šampinjone, povečamo temperaturo in pražimo, da vsa tekočina izhlapi.
Gobam dodamo mleto papriko, paradižnikovo mezgo in moko ter pražimo 1 minuto, nato dodamo še vinjak (če želimo) in pustimo, da 1 do 2 minuti vre. Pri tem smo previdni, saj se lahko vinjak vname. Prilijemo jušno osnovo in kuhamo na visoki temperaturi, da polovica tekočine izhlapi. Vmešamo kislo smetano in peteršilj ter solimo in popramo.
Medtem ko pripravljamo omako, olupimo še krompir, ga narežemo na paličice za pomfrit in ocvremo v vročem olju.
Spečemo še divjačino, pripravljeno omako pa hranimo na toplem, da se ne ohladi. Preostalo maslo segrejemo v ponvi na srednje visoki temperaturi. Steaka začinimo in ju na vsaki strani pečemo 3 minute, da sta srednje pečena (odvisno od debeline steakov). Vzamemo ju iz ponve, pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati.
Ocvrti krompir razmastimo na kuhinjski brisači in solimo. Steaka prelijemo z omako, dodamo krompirček in postrežemo.