
Sestavine
- 3 velika jajca
- 3,5 dl soka rdeče pese
- 2 rezini belega kruha
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g na koščke narezane pancete ali neprekajene slanine
- 100 g mešanih solatnih listov (špinače, rukole, kodraste endivije)
- 130 g narezane kuhane rdeče pese
- 2 drobno sesekljani šalotki
preliv
- sol
- 1 velik strt strok česna
- ½ žlice dijonske gorčice
- žlička gorčice
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- nekaj ščepcev sladkorja
- poper (po želji)
Preberite tudi

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"
Sestavine
- 3 velika jajca
- 3,5 dl soka rdeče pese
- 2 rezini belega kruha
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g na koščke narezane pancete ali neprekajene slanine
- 100 g mešanih solatnih listov (špinače, rukole, kodraste endivije)
- 130 g narezane kuhane rdeče pese
- 2 drobno sesekljani šalotki
preliv
- sol
- 1 velik strt strok česna
- ½ žlice dijonske gorčice
- žlička gorčice
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- nekaj ščepcev sladkorja
- poper (po želji)
Postopek
Jajca položimo v hladno vodo. Ko voda zavre, posodo odmaknemo in jajca pustimo v vodi 8 minut, če so bila pred kuhanjem v hladilniku, in 7 minut, če so bila na sobni temperaturi. Nato jih damo na cedilo, prelijemo s hladno vodo, olupimo, damo v posodo, zalijemo s sokom rdeče pese in pustimo na hladnem 2 uri. Vzamemo jih iz soka in obrišemo, sok rdeče pese pa zavržemo. Jajca lahko pripravimo tudi en dan prej in jih hranimo v hladilniku.
Pečico segrejemo na 200 °C. Kruh narežemo na kocke. Na pekač položimo kocke kruha, pokapamo ga z oljčnim oljem in rahlo posolimo ter pečemo 10 do 12 minut, da se kocke lepo zlato rjavo zapečejo.
Panceto ali slanino v veliki ponvi popečemo na srednjem ognju, da se hrustljavo in zlato zapeče, občasno jo premešamo. Z leseno kuhalnico slanino poberemo iz ponve in jo damo na kuhinjski papir, da se razmasti. Preostalo maščobo damo v skodelico in ji primešamo sestavine za preliv, začinimo in dobro premešamo.
Jajca vzamemo iz hladilnika 30 minut pred postrežbo in jih pustimo na sobni temperaturi. Solatne liste, popečene kruhke, panceto ali slanino, kuhano rdečo peso in šalotko dobro zmešamo s prelivom in vse skupaj položimo na krožnik. Razpolovimo jajca in jih dodamo solati.
Nasvet
Če uporabljamo kupljeno vloženo rdečo peso, izberemo tisto, ki ni v kisu.