
Spenjena omleta s sirom in baziliko
Takšen zajtrk si boste želeli imeti vsak dan.
Spenjena omleta s sirom in baziliko
Takšen zajtrk si boste želeli imeti vsak dan.

Sestavine
- 4 jajca
- 1 žlica naribanega parmezana
- prgišče drobno natrganih listov bazilike
- 1 žlica oljčnega olja
- 50 g mehkega kozjega sira
- 4 češnjevi paradižniki
- sol
- poper

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.
Sestavine
- 4 jajca
- 1 žlica naribanega parmezana
- prgišče drobno natrganih listov bazilike
- 1 žlica oljčnega olja
- 50 g mehkega kozjega sira
- 4 češnjevi paradižniki
- sol
- poper
Postopek
Vključimo žar v pečici. Rumenjake ločimo od beljakov. Parmezan in večino bazilike damo v skledo z rumenjaki. Solimo in popramo. Penasto stepemo beljake, približno eno minuto, nato pa še rumenjake s parmezanom in baziliko. Na koncu vmešamo rumenjakovo zmes v stepene beljake. Sir zdrobimo na koščke, paradižnik razpolovimo.
V ponvici segrejemo olje in vanj vlijemo jajčno zmes. Pražimo eno minuto, nato pa jajčno zmes obložimo s kozjim sirom in paradižniki. Ponev za 5 minut postavimo v pečico pod žar, da masa naraste, se utrdi in obarva, vendar je še vedno mehka in nekoliko majava. Penasto omleto potresemo s preostalo baziliko in postrežemo s solato.
Nasvet
Podobno naredimo preprost desert, na primer rabarbarino omleto. Stepemo beljake, nato pa rumenjake s 3 žlicami rjavega sladkorja. Stepene rumenjake vmešamo v sneg in nadaljujemo, kot je navedeno zgoraj, le da za peko namesto olja uporabimo košček masla. Omleto posujemo s pestjo narezane rabarbare, preden jo damo pod žar.