
Spenjena omleta s sirom in baziliko
Takšen zajtrk si boste želeli imeti vsak dan.
Spenjena omleta s sirom in baziliko
Takšen zajtrk si boste želeli imeti vsak dan.

Sestavine
- 4 jajca
- 1 žlica naribanega parmezana
- prgišče drobno natrganih listov bazilike
- 1 žlica oljčnega olja
- 50 g mehkega kozjega sira
- 4 češnjevi paradižniki
- sol
- poper

To je naš vikend izbor za slastne jedi s svežim paradižnikom
Nov vikend, novi recepti. Tokrat smo izbrskali še tri malo drugačne recepte s paradižnikom, ki ga na vrtu kar ne zmanjka. Le kateri bo postal vaš najljubši?

Priprava rib na žaru ni nobena znanost
Ko razmišljamo o poletnem dopustu, si običajno predstavljamo čisto modro morje, divjo sredozemsko naravo in seveda vonj po ribah na žaru. A rib ne pečemo le na morju – z enakim užitkom jih pripravimo tudi doma, na vrtu, terasi ali balkonu.

Božanska brezmesna pečenka, ki navduši tudi mesojedce
Če mislite, da so pečenke rezervirane samo za mesne jedi, se motite. Fižolova pečenka s pistacijami in kremnim feta nadevom je dokaz, da je lahko brezmesna jed hkrati nasitna, slastna in polna razkošnih okusov.
Sestavine
- 4 jajca
- 1 žlica naribanega parmezana
- prgišče drobno natrganih listov bazilike
- 1 žlica oljčnega olja
- 50 g mehkega kozjega sira
- 4 češnjevi paradižniki
- sol
- poper
Postopek
Vključimo žar v pečici. Rumenjake ločimo od beljakov. Parmezan in večino bazilike damo v skledo z rumenjaki. Solimo in popramo. Penasto stepemo beljake, približno eno minuto, nato pa še rumenjake s parmezanom in baziliko. Na koncu vmešamo rumenjakovo zmes v stepene beljake. Sir zdrobimo na koščke, paradižnik razpolovimo.
V ponvici segrejemo olje in vanj vlijemo jajčno zmes. Pražimo eno minuto, nato pa jajčno zmes obložimo s kozjim sirom in paradižniki. Ponev za 5 minut postavimo v pečico pod žar, da masa naraste, se utrdi in obarva, vendar je še vedno mehka in nekoliko majava. Penasto omleto potresemo s preostalo baziliko in postrežemo s solato.
Nasvet
Podobno naredimo preprost desert, na primer rabarbarino omleto. Stepemo beljake, nato pa rumenjake s 3 žlicami rjavega sladkorja. Stepene rumenjake vmešamo v sneg in nadaljujemo, kot je navedeno zgoraj, le da za peko namesto olja uporabimo košček masla. Omleto posujemo s pestjo narezane rabarbare, preden jo damo pod žar.