Solata z radičem, jabolki, orehi in makovim prelivom

Pisana in hrustljava

Solata z radičem, jabolki, orehi in makovim prelivom

Pisana in hrustljava

Čas priprave 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 200 g solatnih listov različnih hrustljavih vrst zelenih solat
  • 2 glavici rdečega radiča
  • 2 jabolki
  • 100 g praženih orehov
  • 150 g češnjevih paradižnikov

preliv

  • 5 žlic rastlinskega olja
  • 5 žlic medu
  • 5 žlic limonovega soka
  • 1 zvrhana žlica gorčice (najbolje dijonske)
  • 1 žlica makovih semen
  • majhna šalotka, drobno sesekljana
  • sol
  • poper

Preberite tudi

Sestavine

  • 200 g solatnih listov različnih hrustljavih vrst zelenih solat
  • 2 glavici rdečega radiča
  • 2 jabolki
  • 100 g praženih orehov
  • 150 g češnjevih paradižnikov

preliv

  • 5 žlic rastlinskega olja
  • 5 žlic medu
  • 5 žlic limonovega soka
  • 1 zvrhana žlica gorčice (najbolje dijonske)
  • 1 žlica makovih semen
  • majhna šalotka, drobno sesekljana
  • sol
  • poper

Postopek

1

Zelenjavo operemo. Solato otrebimo, češnjeve paradižnike razpolovimo, jabolkoma odstranimo pečke in ju razrežemo na tanke krhlje. Orehe grobo sesekljamo, nekaj pa jih prihranimo za okras.

2

Sestavine za preliv dobro zmešamo (nekaj makovih semen prihranimo). Uporabimo lahko kozarec s tesno prilegajočim se pokrovom, vanj prestavimo vse sestavine, ga zapremo s pokrovom in močno pretresemo. Preliv lahko pripravimo tudi prejšnji dan in ga shranimo v hladilniku.

3

Solatne liste, paradižnik, jabolka, sesekljane orehe in preliv premešamo v večji skledi, nato pa vse sestavine prenesemo na podolgovat pladenj in jih posujemo s prihranjenimi makovimi semeni in orehovimi jedrci.

Nasvet

Solatni preliv lahko pripravimo dva dni pred slavnostnim kosilom ali večerjo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.