
Solata s piščancem in bezgovim prelivom
Solata, ki diši po zgodnjem poletju, zelo zdrava od vsega zelenega, in po zaslugi piške tudi krepka.
Solata s piščancem in bezgovim prelivom
Solata, ki diši po zgodnjem poletju, zelo zdrava od vsega zelenega, in po zaslugi piške tudi krepka.

Sestavine
- šop belušev
- 200 g sladkornega graha
- 150 g svežega ali zamrznjenega graha
- 600 g kuhanega piščančjega mesa brez kože in kosti
- 250 g redkvic
- 1 rdeča čebula
- 1 večja hrustljava zelena solata
- pest grahovih poganjkov (po želji)
bezgov preliv
- 2 žlici bezgovega sirupa
- 2 žlici belega vinskega kisa
- sok in lupina 1 velike limone
- 3 žlice ekstra deviškega repičnega olja
- sol
- poper
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- šop belušev
- 200 g sladkornega graha
- 150 g svežega ali zamrznjenega graha
- 600 g kuhanega piščančjega mesa brez kože in kosti
- 250 g redkvic
- 1 rdeča čebula
- 1 večja hrustljava zelena solata
- pest grahovih poganjkov (po želji)
bezgov preliv
- 2 žlici bezgovega sirupa
- 2 žlici belega vinskega kisa
- sok in lupina 1 velike limone
- 3 žlice ekstra deviškega repičnega olja
- sol
- poper
Postopek
Belušem odrežemo olesenele konce in jih zavržemo (ali pa jih prihranimo za juho) ter stebla po dolžini prerežemo na pol. Srednje veliko kozico napolnimo z vodo in jo zavremo. Večjo skledo napolnimo z ledeno mrzlo vodo. Beluše damo v kozico z vrelo vodo, po minuti dodamo sladkorni grah, po 30 sekundah grah in vse kuhamo še pol minute, nato zelenjavo odcedimo in stresemo v skledo z ledeno vodo, ki zelenjavo zelo hitro ohladi in pripomore k temu, da ostane hrustljava in barvita. Zelenjavo po 1 do 2 minutah odcedimo, cedilo z zelenjavo damo na stran in pripravimo preostale sestavine.
Skledo obrišemo do suhega, vanjo damo vse sestavine za preliv in dobro zmešamo. Piščančje meso natrgamo in ga damo v skledo s prelivom. Redkvice narežemo na rezine, solatne liste natrgamo, čebulo pa razpolovimo in tanko narežemo. Svežo in blanširano zelenjavo dodamo v skledo in dobro premešamo, najbolje kar z rokami, da se preliv enakomerno razporedi. Solato naložimo na pladenj ali velik krožnik in jo po želji posipamo z grahovimi poganjki. Takoj postrežemo.