
Solata s tunino in šparglji
Solata iz Nice, a s preobratom: namesto stročjega fižola si privoščimo nežne šparglje
Solata s tunino in šparglji
Solata iz Nice, a s preobratom: namesto stročjega fižola si privoščimo nežne šparglje

Sestavine
- 8 majhnih mladih krompirjev
- 2 srednje veliki jajci
- 150 g špargljev
- 180 g vložene tunine
- pest razkoščičenih majhnih črnih oliv
- nekaj listov zelene mehke solate
preliv
- 1 šalotka
- 1 žlička gorčice
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja (ali olja iz pločevinke s tunino)
- ščepec soli
- ščepec sladkorja

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- 8 majhnih mladih krompirjev
- 2 srednje veliki jajci
- 150 g špargljev
- 180 g vložene tunine
- pest razkoščičenih majhnih črnih oliv
- nekaj listov zelene mehke solate
preliv
- 1 šalotka
- 1 žlička gorčice
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja (ali olja iz pločevinke s tunino)
- ščepec soli
- ščepec sladkorja
Postopek
Krompir operemo in ga kuhamo 8 do 10 minut, da se zmehča. Odcedimo ga, malo ohladimo pod mrzlo tekočo vodo in postavimo na stran, da se do konca ohladi.
Jajci damo v hladno vodo, zavremo in kuhamo 2 minuti, nato ju ohladimo pod mrzlo tekočo vodo. Špargljem odrežemo olesenele konce in jih kuhamo v vreli vodi 2 minuti, nato jih ohladimo pod mrzlo tekočo vodo.
Jajci olupimo, razpolovimo ali razrežemo na četrtine. Tunino razdrobimo na večje kose. Olive razpolovimo, solatne liste operemo in natrgamo na kose.
Pripravimo še preliv. Šalotko olupimo, drobno sesekljamo in zmešamo s preostalimi sestavinami za preliv in žlico vode.
Krompir, šparglje, tuno, olive in zeleno solato damo s skledo, prelijemo s prelivom in premešamo. Dodamo jajca in postrežemo s svežim kruhom.