
Račji konfit
Za malo drugačno martinovo
Račji konfit
Za malo drugačno martinovo

Sestavine
- 6 račjih beder
- 1 glavica česna
- nekaj vejic timijana
- približno 300 g račje ali gosje masti
nasolitev
- 3 žlice kamene soli
- 1 žlica sladkorja demerara
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1 žlička timijanovih lističev

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 6 račjih beder
- 1 glavica česna
- nekaj vejic timijana
- približno 300 g račje ali gosje masti
nasolitev
- 3 žlice kamene soli
- 1 žlica sladkorja demerara
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1 žlička timijanovih lističev
Postopek
Račja bedra z mesno stranjo navzgor položimo v globok pekač. Zmešamo vse sestavine za nasolitev.

Solno mešanico enakomerno posujemo po mesu, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan pečico segrejemo na 140 °C (ali na 120 °C z ventilacijo). Bedra vzamemo iz pekača, jih oplaknemo s hladno tekočo vodo in osušimo s kuhinjskimi brisačkami.

Česen ločimo na stroke, a jih ne olupimo. Bedra s kožno stranjo navzgor zložimo nazaj v pekač, tako da so tesno drugo ob drugem. Pod bedra in mednje potaknemo vejice timijana in stroke česna.

Maščobo nežno segrevamo, da se utekočini (to lahko naredimo v mikrovalovki na nizki jakosti ali pa lonček oziroma kozarček postavimo v majhno kozico z vročo vodo), in z njo prelijemo bedra.

Pekač tesno pokrijemo z aluminijasto folijo, postavimo v pečico in pečemo 3 ure.

Račko vzamemo iz pečice in počakamo, da se maščoba malo ohladi.

Bedra previdno vzamemo iz masti. Zdaj lahko račko dokončamo na plitvem pekaču v pečici ali pa jo shranimo in jo spečemo pozneje (kot je opisano v 9. koraku).

Tekočino od kuhanja precedimo skozi fino cedilo. Pustimo, da se maščoba ustali, nato jo odlijemo, da se znebimo račjih sokov. Bedra damo v čisto posodo in jih prelijemo s precejeno mastjo, da so prekrita. Pokrita račja bedra lahko shranimo v hladilnik za največ 3 tedne ali v zamrzovalnik za največ 2 meseca.

Ko želimo račko pojesti, pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Če smo konfit shranili, najprej postrgamo stran maščobo, bedra položimo v pekač s kožo navzgor in jih pečemo približno 30 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo zapečejo (če smo dali v pečico ohlajena bedra, potrebujejo 5 do 10 minut več).