
Nežno pečena raca s citrusi in korenjem
Delikatesna raca z mediteranskim pridihom.
Nežno pečena raca s citrusi in korenjem
Delikatesna raca z mediteranskim pridihom.

Sestavine
- 2 pečeni račji bedri, vloženi v mast (konfit)
- 300 g korenčkov (pribl. 6)
- 4 stroki česna
- 1 pomaranča
- 1 žlička rastlinskega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica šerijevega (ali vinskega) kisa
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 4 žlice piščančje jušne osnove (če na konfitu ni želeja)
- 2–3 lovorovi listi
- nekaj vejic timijana
- sol
- poper
- krompirjev pire in vodna kreša, ko postrežemo
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 2 pečeni račji bedri, vloženi v mast (konfit)
- 300 g korenčkov (pribl. 6)
- 4 stroki česna
- 1 pomaranča
- 1 žlička rastlinskega olja
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica šerijevega (ali vinskega) kisa
- 1 žlica drobnega rjavega sladkorja
- 4 žlice piščančje jušne osnove (če na konfitu ni želeja)
- 2–3 lovorovi listi
- nekaj vejic timijana
- sol
- poper
- krompirjev pire in vodna kreša, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Račja bedra vzamemo iz masti, odstranimo vso mast, morebitni žele pa prihranimo (račjo mast lahko porabimo pri peki krompirja).
Korenje olupimo in razpolovimo po dolžini, česen pa stremo kar v lupini. Pomarančo prerežemo na pol in jo polovico stisnemo, polovico pa razrežemo na krhlje. Korenje, česen in pomarančne krhlje razporedimo po velikem pekaču, dodamo olje, začinimo in premešamo. Račji bedri začinimo in ju položimo na zelenjavo, stran s kožo naj bo zgoraj. Pečemo 40 minut oziroma tako dolgo, da se korenje zmehča in se raca zlato obarva.
Limonov in pomarančni sok zmešamo s kisom in sladkorjem ter mešamo, da se sladkor stopi. Mešanico prelijemo po zelenjavi in dodamo račji žele ali piščančjo jušno osnovo. V pekač razporedimo lovorove liste in vejice timijana in pečemo še 10 minut, da se korenje obda s sirupasto omako in se raca zlato rjavo zapeče. Omako začinimo, jed pa postrežemo s krompirjevim pirejem in vodno krešo.