
Hrustljave račje prsi
Hrustljave račje prsi

Sestavine
- 2 kosa račjih prsi
- sol
- poper
- poljubni rezanci ali pečen krompir za prilogo
Preberite tudi

Pomladni čupavci: kokosove kocke z marmelado
Dobri stari čupavci, tokrat v pomladni preobleki. Sočen biskvit, limonova krema, marmelada in pri čupavcih nepogrešljivi kokos

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.
Sestavine
- 2 kosa račjih prsi
- sol
- poper
- poljubni rezanci ali pečen krompir za prilogo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Račje prsi skrbno očistimo, hitro splaknemo s hladno vodo in osušimo s kuhinjskim papirjem. Kožo in maščobo pod njo z ostrim nožem narežemo na rombe ali vzporedne črte in pri tem pazimo, da ne zarežemo v meso. To omogoča, da se del masti izcedi, ob tem pa dobimo hrustljavo kožo.
Račje prsi solimo in popramo. Veliko ponev segrejemo. Ko je dovolj vroča, vanjo položimo račje prsi s kožno stranjo navzdol in jih z lopatico pritisnemo ob dno. Pečemo jih na močnem ognju 2 minuti in sproti odstranjujemo maščobo, ki se izloča. To naredimo tako, da ponev nagnemo in z žlico odstranimo maščobo iz ponve. Maščoba bi se sicer zažgala, tako pa jo lahko uporabimo pri pripravi druge jedi.
Račje prsi nato preložimo v segreto pečico in pečemo še 8 minut s kožo navzdol, nato jih obrnemo in pečemo še nekaj minut. V notranjosti morajo biti rožnate, kar pomeni da mora biti notranja temperatura, če jo zmerimo s kuhinjskim termometrom, 65 °C.
Račje prsi postrežemo z poljubnimi rezanci ali pečenim krompirjem.