
Hrustljave račje prsi
Hrustljave račje prsi

Sestavine
- 2 kosa račjih prsi
- sol
- poper
- poljubni rezanci ali pečen krompir za prilogo

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 2 kosa račjih prsi
- sol
- poper
- poljubni rezanci ali pečen krompir za prilogo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Račje prsi skrbno očistimo, hitro splaknemo s hladno vodo in osušimo s kuhinjskim papirjem. Kožo in maščobo pod njo z ostrim nožem narežemo na rombe ali vzporedne črte in pri tem pazimo, da ne zarežemo v meso. To omogoča, da se del masti izcedi, ob tem pa dobimo hrustljavo kožo.
Račje prsi solimo in popramo. Veliko ponev segrejemo. Ko je dovolj vroča, vanjo položimo račje prsi s kožno stranjo navzdol in jih z lopatico pritisnemo ob dno. Pečemo jih na močnem ognju 2 minuti in sproti odstranjujemo maščobo, ki se izloča. To naredimo tako, da ponev nagnemo in z žlico odstranimo maščobo iz ponve. Maščoba bi se sicer zažgala, tako pa jo lahko uporabimo pri pripravi druge jedi.
Račje prsi nato preložimo v segreto pečico in pečemo še 8 minut s kožo navzdol, nato jih obrnemo in pečemo še nekaj minut. V notranjosti morajo biti rožnate, kar pomeni da mora biti notranja temperatura, če jo zmerimo s kuhinjskim termometrom, 65 °C.
Račje prsi postrežemo z poljubnimi rezanci ali pečenim krompirjem.