Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 500 g moke
- 1,25 dl mleka
- 40 g kvasa
- 4 rumenjaki
- 2,5 dl kisle smetane (sobna temperatura)
- 125 g stopljenega masla
- 100 g sladkorja v prahu
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 2 žlici ruma
- sol
- ščepec drobno naribane limonove lupinice
- olje za cvrenje
- marelična marmelada
- sladkor v prahu za posip
Praznične jedi kljub celiakiji: slovenska voditeljica delila svoje recepte
Klavdija Winder Pantner, ki jo gledalci poznajo kot Veseljakovo voditeljico, sicer pa prepeva tudi v skupini Katrca, se v zasebnem življenju vsak dan sooča s celiakijo.
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Sestavine
- 500 g moke
- 1,25 dl mleka
- 40 g kvasa
- 4 rumenjaki
- 2,5 dl kisle smetane (sobna temperatura)
- 125 g stopljenega masla
- 100 g sladkorja v prahu
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 2 žlici ruma
- sol
- ščepec drobno naribane limonove lupinice
- olje za cvrenje
- marelična marmelada
- sladkor v prahu za posip
Postopek
V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Kvas raztopimo v mlačnem mleku, nalijemo v jamico in zamešamo v kvasec. Rahlo ga pomokamo in na toplem pustimo vzhajati, dokler se na površini kvasca ne pojavijo grobe razpoke.
Prilijemo razžvrkljano smetano in stopljeno maslo, dodamo ostale sestavine ter z ročnim mešalnikom pripravimo voljno svetleče testo. Pokrito pustimo počivati, da naraste na dvojno prostornino.
V globoki kozici segrejemo olje na 190 °C. Testo razdelimo na 12 delov in z rokami oblikujemo kepice. Pokrite pustimo vzhajati še 15 minut, nato pa jih na obeh straneh ocvremo v zadostni količini vroče maščobe.
Krofe odcedimo na kuhinjski mreži, v še vroče nabrizgamo marelično marmelado, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Nasvet
Za vsa kvašena testa, ki jih cvremo v maščobi, je pomembno, da je testo dobro vzhajano in da imamo dovolj veliko posodo ter zadostno količino prav segrete maščobe za cvrenje. Maščoba je dovolj vroča, ko se okoli lesene kuhalnice, ko jo položimo v maščobo, nabirajo mehurčki. Če je testo manj vzhajano, naj ima maščoba nižjo temperaturo, če pa je testo vzhajano bolj, naj bo temperatura višja. Vzhajane krofe z vrhnjo stranjo navzdol polagamo v vročo maščobo. Za krofe je bolje, da je maščoba na začetku segreta premalo kot preveč. Pri premalo segreti maščobi krofi tudi pri cvrenju še vedno vzhajajo, moramo pa povečati temperaturo maščobe, preden jih obrnemo, da dobijo lepo barvo na spodnji strani. Če je bilo testo zelo vzhajano, krofov raje ne pokrijemo, ko jih damo v maščobo, če pa je testo premalo vzhajano, jih najprej pokrijemo, ko pa jih obrnemo, jih pustimo odkrite. Ocvrte krofe s penovko poberemo in damo na papirnat prtiček da se razmastijo. Enako cvremo tudi flancate.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Kvinojin narastek s suhim sadjem in snežno oblogo
Narastek z rogljički
Kruhov narastek malo drugače, s francoskimi rogljički namesto kruha in s pridihom Bližnjega vzhoda